Sport podporuje zdraví v jakékoliv frekvenci

Nová studie vysvětluje, jak často bychom měli během týdne cvičit: každý den, nebo jen o víkendu? 

Cvičení může být pro naše tělo dobré téměř ve všech směrech. Sport vás nejen udržuje v kondici a kráse, ale je také dobrý pro vaše zdraví. Snižuje riziko chronických onemocnění, kontroluje hladinu inzulinu a cukru v krvi, prospívá kostem, bystří mozek, umožní nám v noci lépe spát. Stručně řečeno – sport může zlepšit a prodloužit náš život. Je pravidelnost opravdu tak důležitá?

Musíte cvičit každý den, abyste zůstali fit?

Nová studie (1) Americké lékařské asociace, publikovaná v červenci 2022 v časopise JAMA Internal Medicine, se zabývala tím, jak každodenní cvičení (nebo tři a více týdně) ovlivňuje míru úmrtnosti ve srovnání s jedním nebo dvěma o víkendu. Výsledek byl překvapivý. Nebyl žádný rozdíl v úmrtnosti mezi lidmi, kteří intenzivně cvičili pouze o víkendech, a těmi, kteří pravidelně cvičili.

Výzkumníci došli k závěru, že 150 minut středně až intenzivní fyzické aktivity týdně je pro tělo dobré – ať už je to trochu každý den nebo intenzivní o víkendu.

Může 10 000 kroků denně nahradit cvičení?

Hranice 10 000 kroků zní sportovně, ale nevznikla úplně z ničeho nic. Věda ví, že toto množství cvičení posiluje zdraví srdce, snižuje riziko mrtvice, zlepšuje kvalitu spánku a zlepšuje náladu i kreativitu. Proto toto doporučuje i WHO (2). Může ale 10 000 kroků denně nahradit trénink?

Podívejme se, kolik kroků „uděláte“ v jiných sportech. Pomalá hodinová jízda na kole je asi 7 500 kroků, průměrný rychlý běh za 60 minut je asi 12 500. Pohodovým plaváním se dostanete asi na 6 tisíc. Jak je vidět, 10 000 kroků je docela dobrý trénink (3).

Úspěšně absolvovaný sportovní trénink – jakýkoliv si nakonec vyberete – uvolní spoustu adrenalinu a pocitů štěstí, a navíc posílí svaly. Pokud chcete zhubnout trvale (a na správných místech), sportovnímu programu se zkrátka nevyhnete.

Zdroj: (1) www.jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2794174?resultClick=1, (2) www.inverse.com/mind-body/where-did-10000-steps-come-from, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5488109/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat