Přírodní sladidlo stévie má negativní vliv na srdce

Používat stévii místo cukru, protože je zdravější? Těžko říct, zda je to ta nejlepší alternativa. Prý hodně sráží krev, čímž ohrožuje cévy i kardiovaskulární systém!

Má nula kalorií, ovšem je 200krát sladší než klasický stolní cukr. Řeč je o stévii, která se běžně objevuje v jídelníčku těch, kteří chtějí zhubnout, ale život si i v redukčním režimu rádi osladí (1). K popularitě této vyhledávané náhražky jistě přispívá i to, že se její konzumace dává do souvislosti s určitými zdravotními benefity, a to včetně regulace škodlivého cholesterolu (2). Používáte tento nízkokalorický vychvalovaný poklad běžně? Co když je to chyba?

Dobrý úmysl, který se vymstí?

Stévie má sice dobrou pověst, ale zdaleka to neznamená, že nemá vůbec žádná negativa. Na její neočekávaný a značně nevítaný účinek nedávno upozornila studie zveřejněná ve vědeckém časopise Nature (3). Její autoři si povšimli toho, že lidé, kteří tento druh sladidla využívají pravidelně, mívají v krvi zvýšenou hladinu erythritolu, což je druh alkoholového cukru, který se v těle neštěpí, přičemž se rychle absorbuje v tenkém střevě. Problémem pak je, že erythritol ovlivňuje reakce krevních destiček a narušuje správnou srážlivost krve, což představuje nebezpečí pro cévy i celý kardiovaskulární systém. U některých účastníků studie byly hladiny této látky extrémně zvýšené i dva dny po konzumaci uvedeného sladidla, tudíž se stupeň rizika rozhodně nedá označit za skromný. A teď, babo, raď!

Je čas vrátit se ke klasickému cukru?

Má tedy stévie stejně špatný efekt, jako pranýřovaná umělá sladidla typu aspartam, acesulfam draselný či sukralóza? I ty se běžně dávají do souvislosti s dvojnásobnou pravděpodobností infarktu a mrtvice, stejně jako s diabetem druhého typu, inzulínovou rezistencí a nadváhou (4). Odpověď na tuto otázku je hodně ošemetná, neboť i autoři výše zmíněné studie připouští, že šlo o malý výzkum s nízkým počtem monitorovaných dobrovolníků. V každém případě už ale pouhé podezření, že stévie možná sráží krev a škodí srdci, na klidu nepřidá. Tak s ní raději šetřete, než bude v této situaci trochu více jasno…

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26400114/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6064095/, (3) www.nature.com/articles/s41591-023-02223-9, (4) www.researchgate.net/publication/363382256_Artificial_sweeteners_and_risk_of_cardiovascular_diseases_results_from_the_prospective_NutriNet-Sante_cohort






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pstruh s rajčaty a tymiánem

(5 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat