Sport předchází syndromu vyhoření

Rodina, práce, koníčky –⁠ mnoho oblastí vyžaduje každý den naši pozornost, takže se občas můžeme cítit více nebo méně ve stresu. Ukázalo se, že před duševním vyhořením vás zachrání sport.

Buďte odolní proti stresu! Každodenní život od nás často vyžaduje hodně a náš vlastní nebo okolní tlak jen tak nezmizí. Aby se z nepříjemného pocitu nestal chronický duševní problém nebo dokonce nevedlo k vyhoření, je nutný sport nebo alespoň lehké cvičení.

Jak vystresovaní ve skutečnosti jsme

Průzkumu (1) fitness start-upu se zúčastnilo 1024 lidí ve věku od 18 do 50 let. Podle studie se 34 procent cítilo ve stresu téměř třetinu každého měsíce a přibližně pětina dotázaných se dokonce cítila pod tlakem 15 dní v měsíci. Stresové fáze nezůstávají bez následků: Stresovaní lidé jedí méně zdravě, setkávají se méně často s přáteli nebo ruší sportovní aktivity.

Od stresu k vyhoření

Tyto první varovné signály již snižují kvalitu života. Trvalý stres může dokonce zapříčinit vznik skutečné nemoci. Chronický stres je nezdravý, protože neustále signalizuje tělu, že musí být v pohotovosti. Tento stav stojí spoustu energie a zvyšuje pravděpodobnost vyhoření nebo onemocnění (2). Pokud se poznáváte, nemusíte panikařit. Existují léky a ve skutečnosti není pocit tlaku sám o sobě špatný, protože v nebezpečných situacích nám pomáhá rychle reagovat.

I když nehrozí žádné nebezpečí, můžeme pocity stresu využít k větší „akci“. K tomu však musíte mít energii pod kontrolou, aby nedošlo k vyhoření. To je čas, kdy na řadu přichází pohyb a sport!

Jak snížit úroveň stresu

Sport pomáhá vyrovnat se se stresem zdravým způsobem. 64 procent respondentů uvedlo, že cvičení jim pomáhá cítit se uvolněně a vyváženě. Pouze 1 procento uvedlo, že se i po cvičení stále cítí stresovaní (3).

Pravidelní sportovci těží z pozitivního účinku déle než lidé, kteří trénují jen sporadicky. Vzhledem k rutinnímu snižování stresu cvičením, první obecně vnímají svůj každodenní život jako méně stresující. Proč? Uvolňování dopaminu, serotoninu a endorfinů zajišťuje pocit štěstí a snížení stresového hormonu kortizolu. Prostřednictvím sportu se udržujeme v kondici nejen fyzicky, ale i psychicky. A mimochodem velmi účinně proti stresu funguje box, kardio nebo silový trénink (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3894304/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579396/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6572041/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat