Pevné tělo a lepší kondici vám zajistí plavání

Dnes se bohužel plavání nevěnuje tolik lidí, jako tomu bylo dříve. Dříve totiž bylo přirozené přeplavat kde jakou vodu, abychom se dostali do cíle.

V dnešním článku si řekneme, jaké jsou účinky plavání a proč je považováno za zdravé.

Lepší kondice a lepší využívání kyslíku

Důležitou součástí tréninku ve vodě je dech. Pokud chodíme plavat pravidelně, zvyšujeme si kapacitu plic a více okysličujeme naše tělo a ovlivňujeme aerobní kapacitu, která souvisí s využíváním kyslíku.

Dalším děj zvyšující aerobní kapacitu je eskalace anaerobního prahu (ANP). ANP je pro nás velmi významná hranice. Zde nastává rovnováha mezi tvorbou a využitím laktátu. Laktát je z hlediska diagnostiky velmi důležitou látkou, je solí kyseliny mléčné a konečným produktem anaerobního metabolismu. Abychom to lépe pochopili, tak nám říká, kdy tělo přechází z aerobního prahu na anaerobní a snižuje poměr využití energie v neprospěch tuků. Tento zlom přichází někde v rozmezí 55–65 % VO2 max. Pokud tato data nemáte zjištěná u lékaře, bude vás spíše zajímat tepová frekvence. 

Plavání jako nástroj růstu svalů a držení těla

Při plavání se logicky nacházíme v jiném prostředí, než jsme zvyklí. Mění se pozice našeho těla, fyzikální zákony, a my tedy používáme jiné svaly než obvykle. Při plavání zapojujeme nejvíce břišní svaly a svaly spodní části zad, tyto svalové skupiny jsou důležitou součástí správného držení těla, zapojujeme svaly ramen a ramenní pletenec, horní část zad a svaly předloktí. Většina svalů, které zapojujeme při plavání, nám zároveň pomáhá i při správném držení těla.

Lepší flexibilita a rozsah kloubů

Při plavání rozvíjíte a udržujete flexibilitu kloubů a páteře. Právě flexibilita páteře i ramen je různorodostí plaveckých způsobů nejvíce ovlivněna. Jelikož chce plavec vytvářet co nejmenší turbulence, dostává například paže do maximálního rozsahu pohybu, aby tento pohyb nekompenzoval náklonem celého těla. Tento pohyb provádí cyklicky, a dlouhodobě tak rozsah pohybu v tomto kloubu zvětšuje. 

Plavání jako rehabilitace

Rehabilitace plaváním je velmi oblíbená u fyzioterapeutů pro svojí šetrnost Je ordinovaná nejčastěji po různých úrazech a onemocněních a ideálně v teplejší vodě. Samotné plavání v bazénu je pak prováděno za účelem rekondice (opětovné uvedení pohybového aparátu do optimálního stavu) po předchozí rehabilitaci. Pokud máte problémy s pohybovým aparátem, nejdříve se samozřejmě zeptejte lékaře, zda je pro vás tato forma rehabilitace vhodná.

Plavání má zkrátka samé výhody!

Zdroj: healthline.com, swimming.org






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat