Hydratace těla při sportu je podstatnou částí tréninku

08.07.2021 | Výživa

Základem pitného režimu je příjem tekutin během celého dne. Pokud ovšem sportujeme, tělo si jich žádá mnohem více, než běžně. Měli bychom tedy myslet na to, že kromě tréninku závisí náš výkon i na zásobování organismu vodou.

Pokud má tělo nedostatek tekutin, jsme unavení, dochází ke zpomalení regenerace a v některých případech i ke svalovým křečím, a to zásadně snižuje náš výkon.

Nejlepší volbou je čistá pramenitá voda

Množství tekutin, které bychom měli při sportu doplnit, závisí především na tom, jak náročná naše pohybová aktivita je, v jakém počasí cvičíme a jak moc se u toho zapotíme. Pokud si naplánujeme intenzivnější pohyb, pak naše tělo vypotí nejen vodu, ale taky spoustu minerálních látek. Ty můžeme doplnit iontovým nápojem, který dodá tělu potřebnou hydrataci. Nejlepší volbou je ovšem čistá pramenitá voda, která je pro tělo nejpřirozenější tekutinou. Tu můžeme obohatit o čerstvou šťávu z citronu, která nám dodá vitamíny a nastartuje metabolismus.

Žízeň při sportu zvyšuje tepovou frekvenci

Pokud se sportovec dostane do stavu dehydratace, je jeho výkonnost ohrožena. Už při dehydrataci v rozsahu 1–2 % ztráty celkové tělesné hmotnosti, dochází k poklesu výkonnosti sportovce o 5–10 % a srdce zvyšuje svoji činnost o tři až pět tepů za minutu. Pokud dojde ke ztrátám tekutin odpovídajícím poklesu tělesné hmotnosti o 3–6 %, snižuje se fyzický výkon o 20–45 %. Zároveň se ztrátami vody jsou odváděny i důležité rozpuštěné minerály, především sodík, draslík a hořčík, což může přispívat ke vzniku křečí.

Čím hydratovat tělo při sportu

Při méně intenzivním sportování si člověk může vystačit s čistou vodou. Společně s potem odchází z těla i řada potřebných prvků a iontů, proto při náročnější aktivitě je vhodnější pít nesycené minerální vody nebo iontové nápoje. Ty by měly obsahovat především sodík (cca 110–170 mg/250 ml), který je potem vylučován nejvíce a podporuje vstřebávání vody, chloridy, (ve formě kuchyňské soli – chloridu sodného), dále draslík (cca 20–50 mg/250 ml), popřípadě hořčík. Při vytrvalostních výkonech, přesahujících hodinu (120 minut) by součástí nápojů měly být i sacharidy.  Vhodný je například ředěný pomerančový džus či iontový nápoj. Studené tekutiny ochlazují tělo, a vytvářejí tak chladovou ochranu před jeho přehřátím. Nikdy by však neměly být nápoje příliš chladné, aby nedocházelo k překrvení sliznic. Teplota nápoje by se měla pohybovat kolem 10–12 °C.

Nezapomínejme dostatečně pít před tréninkem, při cvičení i po něm. A jsme tedy na začátku a u toho, že příjem tekutin během celého dne je tím nejdůležitějším. Navíc, se žbluňkáním v břiše se zrovna ideálně necvičí.

Zdroj: Johanka Mo, healthline.com, verywellfit.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat