Skladba večeře rozhoduje o přibývání čísel na váze

07.11.2022 | Výživa

Snídaně se považuje za nejdůležitější část dne. Ale co ostatní jídlo? To snad významné není? Pochopitelně, že ano. Správná skladba večeře rozhoduje o tom, jestli po probuzení trpíte nevolností. Kterým potravinám je moudré se vyhýbat?

Jídlo má hluboký vliv na tělo i mysl a hraje tak důležitou roli při správném fungování organismu. Od rána do večera ovlivňuje to, jak se cítíte a jak aktivní vaše tělo je. Že snídani zahajujete toastem s marmeládou a kávou s cukrem? Tyhle jednoduché sacharidy se při trávení ihned přeměňují na cukr, takže dochází ke zvýšení hladiny cukru v krvi (1). Po snídani se dostavují chutě a touha po něčem nezdravém.

Rizika spojená se špatným výběrem

Proto se říká, že první ranní jídlo rozhoduje o další vaší činnosti. Energie nebo naopak malátnost, pocit sytosti či nezvladatelná dychtivost po čokoládě, brambůrcích a sladké limonádě? Vyberte si, záleží na vás. A obezřetní buďte i u večeře.

Podle ajurvédy (2) je základem trvalého zdraví rovnováha tří dóš; váta, pitta a kapha. Každý člověk má již od narození zcela specifický a vyvážený poměr těchto tří dóš, přičemž kapha sídlí v žaludku. Přivádí organismu vodu, řídí strukturu buněk, tělesné funkce, růst, metabolismus buněk, zároveň vyživuje klouby a kůži a v neposlední řadě zabezpečuje imunitu. Kapha dominuje v poslední části dne a je třeba ji vyrovnat, ne podráždit.  

Lehké a stravitelné

Vhodné není mastné a mražené jídlo, vyhýbejte se i tomu těžce stravitelnému. Dobře vám neudělá tvaroh a v létě tolik oblíbená zmrzlina, a to ani v malém množství. Během noci se s tím tělo nepopasuje, což vede k přibývání na váze, rýmě ihned ráno po probuzení, kašli, špatnému trávení, nadměrnému slinění, alergiím a u některých velmi citlivých jedinců i ke zvracení (3).

Ajurvéda (2) proto hlásá, že podobné nesprávné stravovací návyky mohou nakonec vést k tvorbě a akumulaci toxických látek v těle. Pokud trpíte některou z výše uvedených komplikací, je nejvyšší čas začít se o sebe náležitě starat. Co si nandat na talíř?

V jednoduchosti je síla

Tvaroh nahraďte podmáslím. Snažte se nesolit, neboť sůl zadržuje vodu. Do jídel přidávejte víc zelené listové zeleniny, také snižte příjem cukru a nahraďte jej medem, tím skvělým pomocníkem proti hlenům. Milujete-li šálek teplého mléka, okořeňte jej troškou zázvoru nebo kardamomu. Mezi vhodné pokrmy patří třeba cuketové placičky s parmazánem, celozrnné špagety s avokádovou omáčkou, zapečený květák s česnekem, vaječná omeleta s kozím sýrem či lososová pomazánka s rukolou podávaná na celozrnné bagetě. Ostatně večeře, stejně jako oběd, by měla obsahovat vyvážený poměr sacharidů, bílkovin a zdravých tuků (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK218753/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5041382/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5183515/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat