Unavené tělo po sportu si umí říct o odpočinek

Pijete více tekutin a spíte delší dobu, přesto máte pořád žízeň a tíživý pocit únavy. Proč se to děje? Vysvětlení je jednoduché. Moc cvičíte a málo relaxujete! Na přetrénování ukazuje i mrzutá nálada.

Pravidelně cvičíte a vážně vás to baví? No výborně. Jak jste na tom ale s odpočinkem, máte ho dost? Řada lidí dělá tu chybu, že přes svou dychtivost vidět okamžité výsledky rekonvalescenci podceňuje, což tělu, které čas na zotavení potřebuje, nesmírně škodí. Jaké signály vám napovědí, že byste si měli naordinovat den klidového režimu?

Zvýšená potřeba spánku

Spíte déle než kdykoli předtím, přesto vás únava doslova válcuje? I tímhle způsobem vaše svaly prosí o pauzu. Nemusíte se obávat, že byste kvůli sportovnímu volnu „vypadli z rytmu“ a přišli o všechno, na čem tak intenzivně pracujete. Koneckonců, pro svalový růst je důležitá nejen dřina v posilovně a dodávka kvalitních živin, ale i následný odpočinek, při němž se obnovují tkáně.

Žízeň, která nejde uhasit

Pitný režim striktně dodržujete, i tak vás pocit neustálé žízně nechce opustit. Zní vám to povědomě? Tak samozřejmě, může to souviset s momentálním horkým počasím. Ale také nemusí. Možná začínáte být přetrénovaní a organismus se dostává do katabolického stavu, který vede k rozpadu svalové hmoty.

Při posledním tréninku „to nebylo ono“

Je pravda, že jako neunavitelný Superman se člověk nemůže cítit pokaždé. Některé dny jsou horší, jiné zase lepší. Pokud pro vás ale poslední cvičení bylo o mnoho náročnější než je obvyklé, i to je jasný důkaz, že je čas trochu „vysadit“.

Nálada, která je všechno, jen ne dobrá

Ačkoli se při sportu mimo jiné uvolňují endorfiny, které navozují radost, potěšení a optimismus, vy dobrou náladu zoufale postrádáte? Třeba jde o další varování signalizující vyčerpání. Odborníci zastávají názor, že pokud tělo veškerou dostupnou energii spotřebuje při cvičení, negativně se to odrazí právě na psychice. Jakmile si ale trochu „orazíte“ a dobijete baterky, mrzutost vás rychle přejde!

Zdroje: www.link.springer.com/article/10.2165/00007256-200939050-00005 - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat