Tepová frekvence pro efektivní hubnutí

05.07.2023 | Trénink

Tepová frekvence nám říká, kolikrát náš srdeční sval udeří za 1 minutu. Vedle toho, že se jedná o docela zajímavý údaj, nám to může leccos prozradit o naší kondici a třeba i o celkovém zdravotním stavu.

O tepovou frekvenci se dnes i zajímají osoby, které redukují hmotnost ve snaze o nalezení optimálních zón pro spalování tuku.

Má to smysl?

Optimální klidová frekvence je asi 60 až 100 tepů za minutu. Pokud je klidová tepová frekvence nižší než 60, u nesportujících osob může jít o zdravotní komplikaci, naopak u trénovaných sportovců jde o zcela přirozený jev.  Takže pokud pravidelně sportujete a vaše srdce odbije v klidových podmínkách jen asi 40 až 60 tepů za minutu, můžete zůstat klidní (1). 

Tep při sportu

Při pohybové aktivitě v těle roste potřeba dodávání kyslíku, roste tedy také tepová frekvence. Míra tepové frekvence na nás prozradí, jak moc je pro nás sportování namáhavé. Se vzrůstající trénovaností tepová frekvence při sportování do určité míry klesá, takže po nějaké době pravidelného trénování se klidně může stát, že běháte rychleji než na začátku, ale tepovku máte nižší (2). 

Nejvíce o naší trénovanosti vypovídá rychlost navrácení tepové frekvence po fyzické aktivitě do normálu. Pokud doběhnete a srdce vám i po čtvrt hodině buší jako o závod, pravděpodobně příliš natrénováno nemáte. Když ale doběhnete a už po 2–3 minutách se cítíte vlastně docela fit, pravděpodobně jste na tom s fyzičkou dobře (2). 

Jak si tepovou frekvenci změřit?

Chytré hodinky

Sportovní hodinky nabízejí v dnešní době poměrně přesný způsob, jak svou tepovou frekvenci zjistit. Pro měření samotné tepové frekvence bohatě postačí náramek na předloktí, kde většina přístrojů využívá technologie fotopletysmografie.

Hrudní pás

Pokud byste chtěli údaj o tepové frekvenci při sportování ještě zpřesnit, můžete využít hrudních pásů, které jsou v porovnání se sportovními hodinkami a náramky ještě o poznání přesnější. 

Má smysl řešit tepovou frekvenci při snaze o zhubnutí?

Měření tepové frekvence je oblíbené také u osob, které usilují o redukci hmotnosti. Proč tomu tak je? Vychází totiž z pozorování, která zjistila, že při nižší tepové frekvenci dochází k vyššímu pálení tuků oproti sportování při vyšší tepové frekvenci. Například zatímco při lehčí aktivitě (chůze, pomalý běh) dochází ke spalování až 0,6 g tuku za minutu, při intenzivním sportování spalování tuků klesá prakticky až na nulu.  Je tomu tak z toho důvodu, že při vyšších intenzitách výkonu již tuky nestačí pro pokrytí energetických potřeb intenzivně pracujícího organismu, a tak vstupují do „boje“ sacharidy, které jsou výkonnějším palivem pro výkon (3).

Víme tedy, že při nízké intenzitě výkonu dochází k účinnějšímu spalování tuků. Znamená to ale rovnou účinnější hubnutí? Nemusí to tak být. Pokud je náš příjem vyšší než výdej, tak se nám zhubnout nepodaří. Při snaze o hubnutí nám toho ale tepová frekvence příliš mnoho neprozradí. Hubnutí je totiž založeno na celkovém kalorickém deficitu během dne, a tak ani informace, kolik tuku se v rámci sportovního tréninku spálilo, nemusí být vždy úplně směrodatná vzhledem k hubnutí jako takovému (3). 

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6592896/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9287234/, (3) www.ajconline.org/article/S0002-9149(99)00066-1/fulltext






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat