Zařiďte si příval hormonů štěstí

30.06.2021 | Psychika

Možná už jste taky někdy zažili záplavu hormonů štěstí například po skvělém výkonu v práci, při sportu nebo po studené sprše. Tím, jak hormony v našem těle fungují a co ovlivňuje jejich hladinu, se zabývají lékaři i vědci z oblasti neurověd. Dokonce se při vážných problémech s psychikou využívají psychofarmaka, ale tak daleko zacházet nebudeme. Zaměříme se na to, jaké existují hormony štěstí a jak si je zařídit přírodní cestou pro běžný život.

Hormony výrazně ovlivňují naši náladu během celého dne. Jejich hladina se neustále zvyšuje a zase klesá. K uvolňování hormonů štěstí dochází při pohybových činnostech, především sportu, přitom hormony začínají pracovat na plné obrátky, ale také při příjemném setkání s přáteli, dobrém výkonu v práci a jiných činnostech. Pojďme si představit jednotlivé hormony štěstí.

Dopamin „hormon neřesti“ 

Dopamin se uvolňuje, pokud jsme za něco odměněni, a to v jakékoli formě. Může to být výhra v soutěži, pochvala od nadřízeného, dobrá známka ve škole apod. Často se tedy pojí s vítězstvím a plněním cílů. Naše tělo jej začne produkovat už v době, kdy teprve výhru očekáváme. Proto se také stává tato činnost návykovou. V našem těle se dále vyplavuje při sexu. Ne nadarmo se mu tedy říká hormon neřesti. Spolu se serotoninem nebo endorfiny se pak vylučuje i při sportu.

Vysoká návykovost dopaminu je velkou výzvou pro naše fyzické i psychické zdraví, pokud se nedrží na uzdě. Může za závislosti na alkoholu, drogách nebo i sociálních sítích.

Pokud chcete zvýšit hladinu dopaminu v těle, stanovte si reálné cíle, kterých chcete dosáhnout, udělejte si s partnerem hezký večer a věnujte se sexuální aktivitám. Ideální jsou také pohybové aktivity nebo můžete vyzkoušet triky spojené s jídlem. Je vhodné zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na bílkoviny a také fenykl, lněné semínko, kurkumu, česnek nebo zázvor. I taková káva a čaj mají pozitivní vliv na tvorbu dopaminu v těle.

Oxytocin „hormon lásky“

Tento hormon lásky se vylučuje především při tělesném kontaktu. Nemusí se ale nutně jednat o sexuální aktivitu. Pro vyplavení oxytocinu postačí i objetí nebo pohlazení. Nic jiného než fyzický kontakt nám oxytocin do těla totiž nedokáže dostat. Oxytocin také napomáhá udržovat dobré mezilidské vztahy.

Nejvíce oxytocinu vzniká při porodu, kojení nebo sexu. Ale pro pořádnou dávku stačí i takové hraní si se svým zvířecím mazlíčkem, držení se za ruce nebo třeba ocenění někoho druhého.

Serotonin „stabilizátor nálady

Serotonin zajišťuje kvalitní spánek, pomáhá chránit před úzkostmi a depresemi a potlačuje bolest. Jeho nedostatek se často podílí na psychických potížích, proto je dobré přírodně zvyšovat jeho hladinu v těle. Hormon nálady nám dodává pocit klidu a pohody. Ovlivňuje nejen lidské emoce, ale také paměť, bolest hlavy, chuť k jídlu nebo naši energii. Míra serotoninu v těle je ovlivněna slunečním svitem, protože při přímém pobytu na slunci se v našem těle tvoří více serotoninu a ubývá melatoninu. Proto se také s úbytkem světla na podzim a v zimních měsících více potýkáme s jeho nedostatkem.

Vystavujte svou pokožku, samozřejmě ve zdravé míře, slunečnímu svitu, dopřejte si procházku na čerstvém vzduchu, meditujte a soustřeďte se také na ty správné potraviny pro doplnění tohoto hormonu, jako jsou domácí vejce, krůtí maso, banány, ořechy a špenát.

Endorfin „tlumič bolesti“

Endorfin je několikrát silnější než morfin. Proto si po čase vytvoříme závislost na fyzickou aktivitu. Jste zvyklí pravidelně sportovat a po delší době bez fyzické aktivity se cítíte nesví? Pak je za tím právě touha těla po endorfinu. Když se smějeme, tělo uvolňuje endorfin pro zakrytí bolesti. Proto nás při dlouhém a silném smíchu začne bolet břicho. Tento tlumič bolesti zmírňuje úzkostné a depresivní stavy a také výrazně pomáhá při bolestech, protože vylučování endorfinu vede k jejich omezení.

Při vylučování endorfinu dochází k uvolnění těla i mysli, což může sloužit jako skvělá prevence stresu. Také jsme v záplavě tohoto hormonu vyrovnanější a klidnější.

Zvýšit jeho hladinu tedy můžeme především sportem nebo jakoukoli fyzickou zátěží. Dalším rychlým způsobem, jak zvýšit jeho hladinu, je smích a kupříkladu i hořká čokoláda.

Zdroj: Johanka Mo, besthealthmag.ca






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat