Přejídání bezprostředně po cvičení bojkotuje zeštíhlující účinky sportu

I když se snažíte o přísné dodržování vyváženého fitness jídelníčku, občas vás po cvičení přelstí chuť na něco nezdravého? Možná je to tím, že málo pijete. Touhu po zakázaném ovoci může způsobovat i nepravidelnost stravování nebo nízký příjem bílkovin.

Hlad po cvičení? Běžná věc. Vždyť při sportu spotřebujete spoustu energie. Na plné obrátky „jede“ také metabolismus, který spouští proces spalování tuků. Tyto přirozené biologické faktory by ale neměly sloužit jako záminka k tomu, abyste otevřeli lednici a spořádali půlku zásob. Tím byste přece zeštíhlující účinek cvičení úplně zazdili! Jak se takovým „hladovým náletům“ vyhnout a nepropadnout chuti na něco, co byste si později vyčítali?

Buďte realista

Jistá zahraniční studie prokázala velice zajímavá fakta. Z jejích poznatků vzešlo, že hodně lidí má tendence nadhodnocovat počet kalorií spálených sportem, přičemž naopak podhodnocuje kalorické zatížení potravin. Jinými slovy – je třeba se zamyslet nad tím, zda jste si vážně dali do těla natolik, že se ta čokoláda s hamburgerem nějak „ztratí“ (1).

Hlad je převlečená žízeň

Tomu, že se hlad dokáže převléct za žízeň, se kdekdo směje. Jenže žerty stranou, ono je to vážně tak! Ještě dřív, než šipkou skočíte do šuplíku sladkostí, zkuste vypít sklenku vody. Možná se pak budete cítit úplně jinak. A když ne, zkouškou jste prošli, tak do kručícího žaludku klidně „pošlete“ třeba řecký jogurt. Obecně se doporučuje po krátkém a lehkém tréninku zkonzumovat svačinu s přibližně 200 kaloriemi (1).

Upravte stravovací návyky

Pokud máte po každé fyzické aktivitě pocit, že byste snad snědli i slova, a to na posezení, zřejmě je to důkaz, že během dne jíte málo, nebo špatně. Jezte v pravidelných intervalech jídla bohatá na bílkoviny, jako je třeba libové maso, mléčné výrobky, vejce, ořechy, luštěniny a ryby. Podle americké studie (2) publikované v magazínu American Journal of Clinical Nutrition mají právě proteiny skvělou schopnost zasytit. A dělají to ve srovnání s tuky a sacharidy mnohem lépe a zodpovědněji.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3761859/, (2) www.academic.oup.com/ajcn/article/82/1/1/4863302






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat