Kořenka s aromatickým oreganem by nikdy neměla zůstat prázdná. Tenhle spojenec urychluje svalovou regeneraci, bojuje proti choroboplodným zárodkům a sráží hřebínek oxidačnímu stresu.
Oregano známé také jako dobromysl opravdu není jen obyčejné koření, co se hodí do těstovin nebo k masu. Ve skutečnosti je to bylina, která byla ceněná už ve starověkém Řecku a Římě, kde ji lidé používali k léčení široké škály zdravotních potíží. Její prospěšné účinky můžete využít jak ve formě sušené rostliny, tak čaje nebo oleje. Působnost hodně překvapí!
Stop oxidačnímu stresu
Oregano je bohaté na rostlinné sloučeniny se silnými antioxidačními a protizánětlivými účinky. Nejvíce se pak vyzdvihuje obsažená kyselina rozmarinová, chlorogenová a skořicová, a to spolu s flavonoidy kvercetinem, apigeninem, luteolinem a kempferolem. Tyto látky pomáhají chránit buňky před poškozením tím, že neutralizují reaktivní formy kyslíku, jež mohou poškodit zdraví. Ačkoli jsou studie o potenciálu těchto antioxidantů stále trochu omezené, některé poznatky (1) naznačují, že významně snižují markery oxidačního stresu, čímž předchází rakovině a dalším nemocem.
Svižnější regenerace svalů nejen u sportovců
Možná máte fyzicky náročné povolání, možná je naopak sedavé, což se snažíte kompenzovat intenzivní fyzickou aktivitou. Buď jak buď, voňavou dobromysl můžete vnímat jako povolený doping. Jistý zahraniční výzkum (2) provedený na skupině profesionálních vojáků prokázal, že „užívání“ oregana tlumí po-sportovní bolesti kloubů, přičemž přispívá k jejich rychlejší regeneraci.
Náskok v boji proti bakteriím
Jmenovaná bylina sklízí úspěchy i ve válce s choroboplodnými zárodky. Dokáže totiž potlačit růst Escherichia coli a Pseudomonas aeruginosa, které mohou způsobovat infekce (3). Prokazatelně účinná je také proti dalším 23 různým druhům bakterií a škodlivých patogenů (4). Je tedy cenným spojencem v ochraně každodenního zdraví. Máte ho doma dost?
Zdroje: (1) www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/antioxidants-fact-sheet, (2) www.mdpi.com/2072-6643/15/1/137, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23484421/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19783523/