Hluk na pracovišti vás může připravit o sluch i rozum

Hlučných zaměstnání je celá řada. V ohrožení je sluch stavařů, letištního a vojenského personálu, barmanů, řidičů i učitelů! Nechtělo by to nějaké příplatky?

Když člověk ztratí klíče, peněženku, mobilní telefon, brýle nebo deštník, budiž mu útěchou, že tyto věci je možné nahradit. V případě sluchu to ale neplatí. Co když vás o něj pomalu a jistě připravuje vykonávané zaměstnání?

Hluchota kvůli obživě?

Ztráta sluchu je podle amerického Centra pro prevenci a kontrolu nemocí třetím nejčastějším chronickým zdravotním stavem (1). Největším viníkem je pochopitelně nadměrný hluk, který neškodí jen uším, ale i celkovému zdraví. Experti působící ve jmenované federální agentuře upozorňují, že přílišný rámus způsobuje stres, úzkost, depresi, arteriální hypertenzi, srdeční choroby a další problémy, takže ho nelze brát na lehkou váhu. Potíž je ale v tom, že v hlučném prostředí pracuje vysoké procento lidí. Jaké profese jsou na tom nejhůř?

Tady není slyšet vlastního slova!

Seznam takto „škodlivých“ zaměstnání není zrovna krátký (2). Už vás nějaká konkrétní napadají? Nic moc podmínky, alespoň co se sluchu týká, mají pracovníci na letišti a lidé v továrnách. Lepší to nebývá ani v zemědělství, kde se každodenní expozici hospodářských zvířat, traktorů, kombajnů a dalších hlasitých strojů nelze vyhnout. Pomyslný „tvrdý chleba“ mají i řidiči autobusů a kurýři převážející zásilky na motocyklech.

Ani na stavbě není ticho

Dalším rizikovým odvětvím je stavebnictví – a je to logické. Většina sbíječek produkuje zvuk v rozmezí 80 až 100 decibelů, což přesahuje bezpečnou hranici. Problematické to bývá i u barmanů v nočních klubech, vojenského personálu a profesionálních automobilových závodníků. Poslední profesi ohrožující sluch obsazují učitelé, zvláště ti, co působí na nižších stupních (3). Nemáte taky pro uši „nebezpečnou práci“?

Zdroje: (1) www.cdc.gov/vitalsigns/hearingloss/index.html, (2) www.e3diagnostics.com/blog/10-professions-that-most-contribute-to-noise-induced-hearing-loss, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8323918/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat