Pálení žáhy během půstu zmírní důmyslný jídelníček

25.10.2023 | Zdraví

Mnoho mužů a žen přechází na půst, pokud se necítí ve své kůži. Většinou se jedná o vyřazení určitých druhů potravin ze stravy, což ovšem může mít následky v podobě překyseleného organismu a pálení žáhy. Jak se toho zbavit?

Půst je dobrovolné zdržení se jídla nebo určitých druhů v rámci nějakého časového úseku.  Praktikuje se z různých důvodů, včetně těch náboženských, duchovních nebo zdravotních. Zatímco jeden vynechává maso, druhý se vyhýbá čočce nebo dobrotám z pšeničné mouky. Samotný půst pak může mít pozitivní dopad na metabolismus, zdraví střev a tělesnou hmotnost. Tedy nejen to.

Krátkodobé hladovění zlepšuje citlivost na inzulín a podporuje autofagii neboli buněčnou opravu. Jeho vedlejším účinkem však bývá překyselení nebo pálení žáhy – v důsledku zvýšené produkce žaludeční kyseliny v reakci na prázdný žaludek. Co se s tím dá dělat (2)?

Vybírejte nekyselé potraviny

Během půstu se vyvarujte potravin, jako je ovoce, zelenina a celozrnné výrobky. Kyselosti vyloženě nahrávají. To znamená, že meloun, papája a banán patří mezi přátelské mlsání!

Hydratujte

Pití velkého množství vody je pro hubnutí a očistu těla zásadní, protože voda může zvýšit sytost a aktivovat metabolismus. Čistá voda bez bublin zároveň udržuje pH žaludku a zabraňuje kyselosti.

Vyhýbejte se kořeněným jídlům

Kořeněná a smažená jídla chutnají opravdu dobře, ale při půstu si na ně nechte zajít chuť, neboť si s kyselostí podávají ruce.

Dodržujte rozestupy

Jezte častěji malá a vyvážená jídla – místo těch velkých, která, v daný moment, kdy do sebe „lupnete“ větší než malé množství potravy, přetíží trávení. Zároveň minimalizujte spotřebu smažených a tučných pokrmů.

Konzumujte volně prodejná antacida

Volně prodejná antacida poskytují určitou úlevu, pokud se kyselost stane problematickou, ale před jejich pravidelným používáním se poraďte se svým lékařem. Podobně postupujte i v případě, pokud trpíte nějakými zdravotními potížemi. Před zahájením půstu je vhodné lékaře informovat o svém aktuálním zdravotním stavu a ujistit se, že je to pro vás bezpečné a vhodné.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534877/, (2) www.journals.lww.com/jcge/abstract/2023/11000/the_impact_of_intermittent_fasting_on_patients.6.aspx






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza šneci

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat