Nebezpečí sedavého životního stylu

Sedavý způsob života se týká více lidí, než si většina myslí. Nevěříte?

Když se zamyslíte nad průměrným dnem většiny lidí, je zarážející, jak je přesný a jak se náš životní styl stal sedavým. I když může být pohodlnější sednout si do křesla než se projít po okolí, sedavý způsob života má přímý negativní vliv na naše zdraví a pohodu. To je důvod, proč jsme zdánlivě vždy unavení, neustále ve stresu a neustále se snažíme udržet si zdravou váhu (1).

Nebezpečí sedavého životního stylu

Lidské tělo bylo navrženo tak, aby se pohybovalo. Po tisíce let přesně to lidé dělali. Hodně z toho bylo kvůli přežití: Pohybovali jsme se, abychom sbírali potravu, unikli predátorům a migrovali do jiné země (1).

I když se lidé vyvíjeli, těla byla stále v pohybu. Dlouhé dny farmářské práce, plahočení se do města za školou nebo zásobami a další faktory každodenního života znamenaly, že naši předkové měli málo času na to, aby si odpočinuli na vavřínech. V polovině 20. století však technologický pokrok, vzestup automobilové kultury a posun od fyzicky náročné práce ke kancelářské práci začaly omezovat naši fyzickou aktivitu (1).

Dnes, v době, kdy máme více možností než kdy jindy v téměř každém aspektu našeho života, se většina z nás rozhodla zůstat nehybní. Světová zdravotnická organizace odhaduje, že nedostatek fyzické aktivity je spojen s 3,2 miliony úmrtí ročně (1).

Onemocnění srdce

Příliš dlouhé sezení znamená, že vaše svaly nespalují tolik tuku, kolik by mohly, a vaše krev proudí tělem pomaleji, což dává mastným kyselinám větší šanci, že ucpou srdce – což může vést k ischemické chorobě srdeční (2).

Riziko cukrovky

Když se nehýbete, vaše tělo nevyužívá dost cukru v krvi, a to není dobré. Každá hodina strávená sledováním televize u zvyšuje riziko vzniku cukrovky o 3,4 procenta. „Netflix and chill“ už nezní tak zábavně, že (2)?

Snížený oběh

Příliš dlouhé setrvání v klidu zpomaluje krevní oběh v nohách, což může vést k otokům kotníků, krevním sraženinám, otokům a bolesti. Na děsivějším konci je hluboká žilní trombóza, kdy se vám v nohách vytvoří krevní sraženina. Sraženina se může nakonec uvolnit a zablokovat další části vašeho těla, včetně plic (2).

Mozková mlha

Je ironií, že sezení v práci může ve skutečnosti vést k problémům se soustředěním. Když se nehýbeme, do celého našeho těla, včetně mozku, putuje méně krve. To zpomaluje naše kognitivní funkce a vede k mozkové mlze (2).

Ztráta svalové a kostní hmoty

Potřebujeme, aby si naše těla udržovala štíhlou svalovou tkáň, abychom mohli vykonávat své každodenní úkoly, aniž bychom si ubližovali nebo zatěžovali naše těla. Se sedavým způsobem života se vše mění. Běžné události, jako je nákup potravin nebo vyzvednutí věcí, jsou mnohem obtížnější. To je důležité především u straších lidí, kteří ztrácejí svalovou hmotu a sílu kostí (3).

Zvýšené riziko rakoviny

Nevýhodou sedavého životního stylu je to, že i když pravidelně cvičíte, nemusí to stačit na boj se všemi těmi hodinami, které trávíte sezením v práci nebo v autě. Trávíme tolik času tím, že se nehýbeme, že ani těch 30 minut v posilovně nestačí na to, abychom vyrovnali všechny ty hodiny strávené vsedě (3).

Dobrou zprávou je, že můžete zabránit účinkům sedavého životního stylu, i když pracujete v kancelářském prostředí – a žádný z nich nezahrnuje více cvičení (3).

Nastavte si budík

Používejte svůj smartphone pro dobro, ne pro zlo. Nastavte si budík, který vám připomene, abyste vstali a pohnuli se, ideálně pětkrát až osmkrát během pracovního dne (3).

Pořádejte pěší schůzky

Udržujte svůj mozek zapojený a nohy v pohybu tím, že si naplánujete pěší schůzky se svým týmem. Pokud počasí a/nebo vaši spolupracovníci nespolupracují, zkuste se příště vydat ven sólo, až budete potřebovat brainstorming nebo být kreativní. Navíc můžete chodit, abyste zhubli (3)!

Místo posílání e-mailů choďte a mluvte

Kolik e-mailů denně posíláte spolupracovníkům? Omezte elektronický odpad a jděte ke stolům svých kolegů, abyste dohodli detaily. Omezí celou konverzaci tam a zpět, zatímco vaše tělo zůstane aktivní (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7700832/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7700832/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5451443/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat