Kolem vitaminových náplastí je to mnoho povyku pro nic

Pokud vám chybí vitaminy, nalepte si speciální náplast a je po starosti. I tak nějak by mohla znít reklama na nové řešení nutričních nedostatků. Jenže ouha, ono to asi nebude tak jednoduché.

Neustálý humbuk okolo vitaminů je oprávněný. Odborníci se jím jen snaží upozornit na to, že bez těchto látek lidské tělo nebude správně fungovat a může trpět nemocemi. Že se tyto živiny dají čerpat jen z potravin a doplňků stravy? Prý už dávno ne! Velký rozruch začíná být kolem vitaminových náplastí, které slibují bezproblémové řešení našich nutričních potřeb, a to bez nutnosti polykání tabletek, z nichž nás mnohdy bolí žaludek. Také jste o nich slyšeli? Nebo je dokonce použili?

Vynález století, nebo propadák?

Vypadá to jako parádní nápad, který hodně věcí usnadní. Nenápadné lepivé čtverečky se umístí na oblast těla s minimem chloupků a po čase svého působení postupně uvolňují malé množství vitaminů přímo do krevního oběhu. Využívají totiž technologii zvanou transdermální podávání, což znamená, že živiny jsou pomalu absorbovány kůží, čímž se zajistí jejich stálý přísun. Nabízí se však otázka – vážně tohle může fungovat? Potvrdil to už někdo?

Efekt je přinejmenším pochybný

V době, kdy vědecké výzkumy prověřují ledacos, není nijak překvapující, že se na účinky tohoto zlepšováku zaměřily i odborné studie. Jejich poznatky se ale za optimistické považovat nedají. Příkladem za všechny může být průzkum z roku 2019 (1), do něhož byli zahrnuti pacienti po bariatrické operaci používající multivitaminové náplasti spolu s těmi, kteří užívali „obyčejné“ perorální vitaminy. Naneštěstí se zjistilo, že jedinci s těmito „lepítky“ mají výrazně větší pravděpodobnost nedostatku vitaminů D i B, stejně jako folátu neboli kyseliny listové. To nevypadá jako něco, co splňuje očekávání, že? Znamená to tedy, že jsou tyto prostředky úplně zbytečné a jejich aplikace bude jen tak na ozdobu? Těžko říct, shodují se vědci.

Pravda je, že chybějí důkazy

„Co se týká transdermálních náplastí, stále nemáme dostatek důkazů o jejich cíleném působení. Tedy alespoň ve srovnání s perorálními suplementacemi,“ připouští americká lékařka Fatima Stanford, která se přiklání k doporučování klasických perorálních doplňků stravy, jako jsou kapsle nebo tablety (2).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31302845/, (2) www.wellandgood.com/do-vitamin-patches-work/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat