Působnost adaptogenů ovlivňuje frekvence jejich dávkování

Adaptogeny mají více příznivých účinků, ale pokud je člověk neužívá delší dobu a v dostatečně vysokých dávkách, nijak se neprojeví. Tady to chce čas a trpělivost!

Ochrana před rakovinou, harmonizace hormonů, podpora jaterní činnosti, posílení imunity i regulace škodlivého cholesterolu. Tohle všechno slibují kapsle i bylinné koncentráty s obsahem adaptogenů. A samozřejmě také útlum stresu, což je účinek, který se v jejich souvislosti zmiňuje snad nejčastěji. Z těchto uklidňujících doplňků stravy se stal výnosný byznys, od něhož se očekává, že se s rostoucí mírou populační nervozity jeho zisky co nevidět zdvojnásobí (1). Jak moc spolehlivě ale fungují?

Jeden prášek a hotovo? Ale kdepak!

Že po užití nějaké té tabletky či extraktu mysl okamžitě zaplaví blažený pocit klidu? Něco takového reklamní marketing skutečně tvrdí, ovšem reálně je to nemožné. Ačkoli odborníci působnost těchto prostředků nezavrhují, upozorňují na to, že je to „běh na delší trať“. Zjednodušeně řečeno – musejí se užívat pravidelně, v přesných doporučených dávkách a hlavně několik týdnů až měsíců. Od občasného slupnutí jednoho prášku tedy zázraky očekávat nelze (1).

Trpělivost přináší růže. I ten klid

„S velkou pravděpodobností existují stovky a stovky adaptogenů, které dosud ještě nebyly identifikovány ani studovány. Ty, které již známe, mají kořeny v ájurvédské a čínské medicíně. Ovlivňují množství stresového hormonu kortizolu a následně i další faktory, jako je třeba krevní tlak,“ popisuje americký lékař Joseph Mather (2). „Na rozdíl od farmaceutických léčiv, které mají cílený mechanismus, adaptogeny fungují na systémové úrovni, působí tedy na celé tělo, u čehož posilují i imunitu,“ dodává tento expert. Jenže je tu ta naznačovaná hlavní podmínka, a tou je dlouhodobé užívání.

Když adaptogen, tak indický ženšen

„Kterákoli z těchto bylin může být prospěšná, ale v souvislosti s tím existuje závislost na dostatečně vysokých dávkách. U mnohých je nutná každodenní konzumace, aby se jejich přínos časem projevil,“ objasňuje jmenovaný lékař Joseph Mather. Ten je v tomto směru přesvědčen o účinnosti ashwagandhy neboli indického ženšenu, jehož působení potvrzují i oficiální vědecké studie (3).

Zdroje: (1) www.businesswire.com/news/home/20230124005839/en/Adaptogens-Market-Report-2022-Rising-Amount-of-Consumer-Stress-Worldwide-Bolsters-Sector---ResearchAndMarkets.com, (2) www.wellandgood.com/adaptogens-for-stress/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36017529/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat