Potravinoví urychlovači metabolismu, o kterých možná nevíte

Je váš metabolismus všechno, jen ne akční? Dejte mu ten správný stimul v podobě brokolice, vajec, jablek nebo česneku. Rázem bude šlapat na plné obrátky!

I když se vám to ani trochu nelíbí, máte sedavý způsob života, k němuž vás nutí rutinní kancelářská práce u počítače? Tím trpí nejen vaše záda, ale i metabolismus, který to věčné posedávání značně zpomaluje (1). Následky jsou pak snadno vyvoditelné – jde hlavně o přibírání na váze a potíže s trávením. Jenže zaměstnání změnit nemůžete a čas na pravidelné cvičení zkrátka nemáte. Takže co s tím? Jděte na to od lesa a konzumujte potraviny, jež metabolismus z líné letargie dokáží probudit. Co přesně ho nakopne?

Brokolice má zelenou

Nezačlenit nízkokalorickou brokolici na seznam potravinových urychlovačů metabolismu? To by byla věčná škoda. Vždyť je nabitá vitaminy, minerály, vlákninou, bílkovinami i cennými fytonutrienty, díky kterým omezuje pravděpodobnost rozvoje rakoviny i problémů s látkovou výměnou, přičemž normalizuje i hladinu cukru v krvi (2). Neměli byste chuť třeba na brokolicové karbanátky? Jeví se to jako ideální oběd, a to nejen do krabičky.

Vejce v novém světle

Mnozí si myslí, že když si dají jedno či dvě vajíčka, úroveň škodlivého cholesterolu okamžitě vystřelí do rizikových hodnot. Jenže takhle divoké to rozhodně není (3). Pojďme se podívat na jejich pozitiva, a to bez katastrofických scénářů. Vaječné bílky i žloutky obsahují vitaminy v rozpustné v tucích i ve vodě, které příznivě ovlivňují zdraví i metabolické funkce (4). Vlivem esenciálních aminokyselin mohou podpořit i fyzickou výkonnost a vytrvalost (5).

Zaměřeno na jablka

Kdo sní jablko každý den, ten nepotřebuje doktora – tohle známé pořekadlo znají asi všichni. O poznání méně se ale hovoří o tom, že tyto šťavnaté plody jsou také stimulantem metabolismu (6). Mimochodem, totéž platí i pro jablečný ocet (7), celer (8), česnek (9) a plnotučný jogurt (10). Výběr je tedy velký!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3325927/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17330507/, (3) www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/expert-answers/cholesterol/faq-20058468, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23021013/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28978542/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4449944/, (7) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19661687/ (8) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7700983/, (9) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3168415/, (10) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27332081/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat