Cvičení v těhotenství není radno pověsit na hřebík

26.07.2023 | Zdraví

I v těhotenství je důležité udržovat se v dobré fyzické kondici. Někteří lidé si sice myslí, že těhotná žena by neměla raději dělat vůbec nic a měla by pouze ležet doma. To ale rozhodně není pravda, pohyb budoucím matkám svědčí a pomáhá jim navodit dobrou náladu. Jak se udržet aktivní i v těhotenství a jak správně začít?

Proč cvičit v těhotenství?

Cvičení v těhotenství může být prospěšné pro matku i dítě. Zlepšuje kardiovaskulární zdraví, což může pomoci udržet matku během těhotenství fit a zdravou. Může také pomoci zmírnit běžné těhotenské potíže, jako jsou bolesti zad a zácpa, a snížit pravděpodobnost předčasného porodu. (1)

Zaprvé je důležité před zahájením jakéhokoli cvičebního režimu posoudit zdravotní stav dané osoby. Pokud má matka nějaké již existující zdravotní potíže, měla by je probrat se svým lékařem. V úvahu je třeba vzít faktory, jako je srdeční. V úvahu by měly být vzaty i případné dřívější porodní komplikace a také jakákoli aktivita, která tělo nadměrně zatěžuje. (2)

Důležité je také zvážit bezpečnost. Například výběr aktivit s nízkým rizikem pádu, jako je plavání, a lehké běhání. Aktivity by měly být ukončeny, pokud se objeví jakákoli bolest, krvácení nebo závratě. Matka by měla být dobře hydratovaná a měla by nosit lehké prodyšné oblečení, které nezpůsobí přehřátí těla a zadržování tekutin. (3)

Jaké cvičení je vhodné?

Typ cvičení, který je v těhotenství nejvhodnější, se u jednotlivých osob liší. Existují však důkazy, které potvrzují, že několik forem cvičení je v těhotenství bezpečných a prospěšných. Patří mezi ně Kegelovy cviky pro zdraví pánevního dna, chůze pro zlepšení kondice a krevního oběhu. Přínosné může být i aerobní cvičení s nízkou zátěží, jako je jízda na kole nebo vodní aerobik. Silový trénink může být pro novopečenou maminku přínosný pro obnovu ztracených svalů po porodu, ale mělo by se při něm postupovat velmi opatrně. (4)

Při dodržování pokynů může být cvičení v těhotenství bezpečné a prospěšné. Je důležité zajistit, aby byl cvičební program přizpůsoben individuální úrovni fyzické zdatnosti, s postupným nárůstem náročnosti a pravidelnou kontrolou. Nastávající matce může poskytnout pocit pohody a fyzického sebevědomí. (5)

Je důležité, abyste během cvičení věnovala pozornost svému tělu a dělala si přestávky, pokud se cítíte unavená nebo zadýchaná. Nejlépe je vyhýbat se cvičení v extrémních teplotách, abyste předešli přehřátí. Noste lehké, volné oblečení a vyhýbejte se cvičení v horkém počasí. Vyhněte se také kontaktním sportům, jako je fotbal a hokej, abyste snížili riziko zranění. (6)

Zdroje: (1) /www.ncbi.nl.nih.gov/books/NBK430821/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430821/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4622376/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4622376/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4622376/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4622376/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat