Pokud chcete žít déle, dýchejte méně kyslíku

Kyslík je pro organismus nepostradatelný, ale když ho prý budeme mít méně, vůbec ničemu to neuškodí. Díky jeho sníženému množství se člověk může dožít výrazně vyššího věku!

Bez vody lze přežít pár dní a bez jídla, dokonce i několik týdnů. Co se však týká kyslíku, jeho nedostatku dokážeme čelit jen pouhých pár minut. Právě kyslík je naprostým základem fungování veškerých tělesných procesů a představuje většinový zdroj naší energie, proto zajišťuje život. Paradoxně nás ale o něj možná i okrádá.

Čím méně, tím lépe?

Seznam osvědčených rad na dlouhověkost nebere konce. Abychom se dožili nadprůměrného věku, je nám doporučována především zdravá strava a spolu s ní i pravidelný pohyb, kvalitní spánek, optimální pitný režim a omezení stresu. Na pomyslnou úrodnou půdu prý padne také otužování, saunování, častý pobyt v přírodě, meditace, jóga, láska a občasná sklenka dobrého vína. O tomhle všem jsme slyšeli už nesčetněkrát, že? Už by to vážně chtělo něco nového! A pozor – je to tady. Vědci přicházejí s myšlenkou, že pokud chceme žít déle, máme dýchat méně kyslíku. No to je ale poučení, panečku!

Cesta vede přes omezené okysličení

Američtí vědci působící v Massachusetts General Hospital se domnívají, že život ve stavu kontrolované hypoxie, což je stav, při kterém je v tělesné tkáni snížený obsah kyslíku, může vést k jeho výraznému prodloužení. Jejich studie, kterou zveřejnil magazín PLOS Biology (1), byla sice provedena myších předem vyšlechtěných k rychlému stárnutí, ovšem experti zastávají názor, že savec jako savec, proto to takto může fungovat i u lidí. Poznatky tohoto výzkumu pak sdělují, že hlodavci dýchající vzduch jen s 11 procenty kyslíku oproti obvyklým 21 procentům vykazují o 50 procent delší životnost.

„Zatímco kalorická restrikce je nejúčinnější a dobře prozkoumanou intervencí ke zvýšení délky života a zdraví, je to poprvé, kdy se omezení kyslíku ukázalo jako prospěšné u modelu stárnutí savců,“ shrnuje tento medicínský převrat jeho spoluautor, kterým je americký vědec Robert Rogers (2). Tohle celé má ale trochu „mouchy“. Pro maximální účinnost a hlavně výsledek by se s touto terapií mělo podle odborníků začít již v mladším věku, takže pro střední generace se tímto objevem zřejmě vůbec nic nemění.

Zdroje: (1) www.journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3002117, (2) www.nypost.com/2023/05/24/breathe-less-oxygen-to-live-longer-study-suggests/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat