Může cvičení opravdu způsobit potrat

19.06.2023 | Zdraví

Výhody prenatálního cvičení jsou dobře známé, a to jak pro nastávající maminky, tak i pro rodiče. Tak proč se ho mnozí lidé bojí? Tohle byste o fyzické aktivitě během prvního trimestru určitě měli vědět!

Důkazy naznačují, že mezi benefity pohybu v těhotenství patří snížení počtu císařských řezů, přiměřené zvýšení hmotnosti matky a plodu a zvládnutí gestačního diabetu (1), což je porucha metabolismu glukózy různého stupně, která se objevuje právě v těhotenství. K dalším výhodám se řadí méně těhotenských bolestí, kratší porod, méně zásahů během porodu a rychlejší poporodní zotavení.

Navzdory obrovskému množství důkazů podporujících jeho účinnost má cvičení v raných fázích těhotenství – konkrétně během prvního trimestru – tendenci vyvolávat nejistotu u těch, kteří se obávají potratu. To může platit zejména pro ty, kteří se již dříve s potratem setkali.

Potrat – rychlá fakta

Potrat je forma ztráty těhotenství, ke které dochází až do 20. týdne těhotenství (po 20. týdnu se označuje jako mrtvé narození). K potratu dochází asi u 10–20 % známých těhotenství. Primární příčinou potratu jsou chromozomální abnormality, z čeho vyplývá, že přibližně 8 z 10 potratů je způsobeno faktory, jež člověk nemůže ovlivnit.

Radši sedět v koutě?

Pokud se však jedná o pokročilejší věk matky, obezitu a konzumaci alkoholu, tak v těchto případech se ztrátě plodu nahrává. V tuto chvíli se však nezdá, že by za potratem stálo cvičení (2). Samozřejmě, že pokud konkrétní příčina ztráty plodu není určena, mnoho žen ji hledá – a obviňuje se z fitness rutiny. Možná i logicky. Fyzický pohyb totiž není absolutně bezpečný. Za prvé, těhotenství by mělo probíhat bezproblémově (svůj zdravotní stav konzultujte se svým lékařem), za druhé některým činnostem je třeba se vyhnout.

Nedoporučují se kontaktní aktivity s vysokým rizikem poranění břicha, potápění, cvičení ve vysoké teplotě a vlhkosti a cvičení každý den v týdnu. Důležitá je i hydratace (časté pití) a vyhýbání se stresu. Mezi varovné příznaky, že něco není v pořádku, patří vaginální krvácení, bolest břicha, únik plodové vody, dušnost před námahou a po ní, závrať, bolesti hlavy, bolesti na hrudi či otoky lýtek.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4622376/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30337346/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat