Užívání hořčíku má svá jasná pravidla

17.05.2023 | Zdraví

Hořčík toho má na starosti mnoho – od produkce energie po regulaci krevního cukru, takže dává smysl, že je to jeden z nejoblíbenějších doplňků stravy. Ti, kteří jej užívají, by se však měli řídit jasnými pravidly.

Lidské tělo si hořčík nevyrábí samo. Spíše je na nás, abychom přijali doporučenou denní dávku (320 miligramů pro ženy a 420 miligramů pro muže). Je však důležité si uvědomit, že nutriční potřeba tohoto základního makrominerálu se v některých případech, kupříkladu během těhotenství, zvyšuje na 360 miligramů denně. A co dalšího byste o hořčíku určitě měli vědět?

Ideální forma

Množství hořčíku, které je absorbováno tělem, závisí na formě (tj. komplexu), ve které je hořčík dodáván (například glycinát, oxid atd.). Většina hořčíku pak v těle zůstane po dobu 12 až 24 hodin. To znamená, že chcete-li naplnit své nutriční požadavky, musíte uvedený minerál přijmout alespoň jednou denně, a to nejen prostřednictvím výživových doplňků, ale i zdrojů potravy (jako je zelená listová zelenina, luštěniny, ořechy, semena a celozrnné výrobky).

Nejlepší denní doba

Pokud jde o nejvhodnější denní dobu užívání, záleží na formě a zamýšleném účinku. Vzhledem k tomu, že hořčík je sám o sobě nerozpustný minerál (jako minerální prvek), je nutné ho spárovat s jinou sloučeninou, aby byl pro tělo lépe rozpustný a vstřebatelný. To podpoří vitamin B6 a vitamin D.

Zde je několik hlavních forem (tj. komplexů) hořčíku, které jsou k mání, a některé osvědčené postupy, kdy je během dne užívat:

  • Bisglycinát hořečnatý: Tato vysoce vstřebatelná a jemná forma hořčíku je skvělou volbou pro konzumaci kdykoli během dne, ale také v hodinách před spaním.
  • Citrát a oxid hořečnatý: Tyto formy hořčíku jsou méně rozpustné a hůře vstřebatelné a mají tendenci rozpohybovat střeva. Odborníci proto doporučují brát si je těsně před spaním, abyste ráno byli připraveni jít na toaletu.
  • Magnesium malát: Magnesium malát je skvělá volba pro ranní suplementaci, protože je více energizující.
  • Transdermální hořčík: Aplikace, jako jsou pleťové vody, oleje a koupele s epsomskou solí lze aplikovat podle potřeby kdykoli během dne.

Po jídle, nebo na lačný žaludek?

Při větších dávkách hořčíku je nejlepší užívat hořčík nalačno, protože jinak může konkurovat jiným minerálům, jako je vápník.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519036/ - celý článek






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat