Botox mění aktivitu mozku spojenou s emocemi

Nechat se omladit injekcemi botoxu? Vzhled to jistě radikálně změní, ale spolu s ním i mozkovou aktivitu spojenou s prožíváním emocí. Okrádá snad tahle vyhledávaná procedura o veškerou empatii?

Jíte zdravě, snažíte se dostatečně dlouho spát, nezanedbáváte pitný režim a o pleť vyživujete celým arzenálem kosmetických produktů. Jenže ať se snažíte sebevíc, vrásky, ty potvory, se vám stejně rýsují, což je útok na vaše nervy i sebevědomí. Uvažujete o nějaké omlazující proceduře, která by projevy stárnutí trochu zkrotila? Pokud vás láká botox, měla byste pár věcí vědět.

Je třeba znát pro a proti

Botulotoxin neboli botox se v estetické medicíně využívá ve velkém, a to k redukci či úplné eliminaci jemných vrásek (1). V současné době je spolu s injekčními výplněmi kyselinou hyaluronovou asi nejběžnějším kosmetickým zákrokem, jehož popularita za posledních několik let vzrostla o 459 procent (2). Vypadá to jako efektivní řešení problému, že? Stačí navštívit specializované pracoviště, vydržet pár vpichů a na pár měsíců je vystaráno. Jenže takhle růžové to asi nebude. Tato procedura, která dočasně paralyzuje obličejové svaly, má prý totiž následky, jež se kupodivu netýkají kůže, ale mozku.

Mladistvý vzhled si může vybrat daň

Botox injekčně aplikovaný do čela může změnit mozkovou aktivitu a dost „zavařit“ těm částem mozku, které jsou přímo zapojeny do prožívání emocí. Takový děsivý závěr přináší jistá studie, kterou zrealizovali američtí experti z Kalifornské univerzity, a to ve spolupráci s biotechnologickou společností vyrábějící botox (3). V závěrech tohoto výzkumu se pak uvádí, že dočasná paralýza obličejových svalů způsobená botoxem brání člověku ve schopnosti zrcadlit a naplno vnímat emoce, které jsou před nimi vyjadřovány, což mění chemii jeho mozku, když se pokouší tyto emoce interpretovat. A to nezní příliš hezky! Ještě pořád vás tahle procedura tolik láká, nebo už máte trochu jiný názor?

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Botulotoxin, (2) www.plasticsurgery.org/documents/News/Statistics/2020/plastic-surgery-statistics-full-report-2020.pdf, (3) www.nature.com/articles/s41598-023-29280xutm_medium=affiliate&utm_source=commission_junction&utm_campaign=CONR_PF018_ECOM_GL_PHSS_ALWYS_DEEPLINK&utm_content=textlink&utm_term=PID100093539&CJEVENT=d0e2db93d2b811ed815200450a18b8f8






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat