Zčervenání obličeje po sportu má pádný důvod

Vypadáte po cvičení jako indián? Nebojte se, je to normální reakce těla na fyzickou aktivitu. Aby té červené však nebylo až příliš, nepijte před sportem kávu a vyvarujte se kořeněných jídel.

Příjemná únava, lehká svalová bolest, psychická úleva i zatraceně dobrý pocit z efektivního tréninku. Tenhle blažený po-sportovní stav známe všichni! Že jsme si dali pořádně do těla, to víme nejen my, ale i všichni okolo, kteří si nemohou nevšimnout našeho zarudlého obličeje. Proč pokožka připomíná přezrálé rajče?

Reakce, kterou nelze skrýt

Zarudlá vizáž po cvičení je běžná reakce těla na náročnější fyzickou aktivitu, takže si netřeba dělat starosti, že je s vámi snad něco v nepořádku. Když se při sportu zahřejete, v rámci potřebného ochlazení organismu nedochází jenom k pocení, ale i cévním změnám, a to v důsledku zvýšeného průtoku krve. To se projevuje právě zčervenáním, které je způsobeno vazodilatací povrchových krevních cév v kůži obličeje. Aktivní svaly také nutně potřebují více kyslíku – i proto se krev pumpuje rychleji, kvůli čemuž se kapiláry rozšiřují. Aby nedošlo k přehřátí, zároveň tlačí nastřádané teplo na povrch (1). Zarudnutí obličeje je pak samozřejmě více patrné u jedinců se světlou pletí. Vyhnout se mu bohužel nelze, ale pokud vás tento červený následek cvičení nějak omezuje či obtěžuje, můžete ho zkusit alespoň zmírnit.

Pozor na kávu, slunce i kořeněná jídla

Dle některých názorů může káva konzumovaná před fyzickou aktivitou zlepšit fyzickou výkonnost (2). Na straně druhé má ale velký vliv i na krevní kapiláry, proto červenání pleti podporuje sama o sobě. Mimochodem, to stejné platí i pro kořeněná jídla a hořkou čokoládu (3). Pokud nechcete u rýsování tělesných křivek červenat více, než je nutné, vyhýbejte se při sportu slunci a dbejte na průběžné doplňování tekutin, které pomůže snížit teplotu tělesného jádra. Zvláštní varování se týká používání kosmetických produktů s obsahem dráždivých složek, které raději nahraďte přípravky s protizánětlivými látkami, jako je například kyselina hyaluronová a vitamin C. Alespoň takový je názor amerického dermatologa Arasha Akhavana.

Zdroje: (1) www.journals.physiology.org/doi/full/10.1152/physrev.00035.2013, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29876876/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8794493/






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat