Příznaky špatné kondice jater

13.02.2023 | Zdraví

Játra jsou jedním ze životně důležitých orgánů, které pomáhají provádět několik nesmírně důležitých procesů v těle. Jak poznáte, že nejsou v kondici? Pozor si dejte i na barvu stolice!

Mají toho na starosti skutečně mnoho, a to od rozkládání jídla až po detoxikaci organismu. Játra dělají všechno pro to, a by tělo fungovalo co možná nejlépe, přesto jejich úlohu mnozí podceňují. Ve skutečnosti odborníci na zdraví říkají, že jaterní příznaky jsou často nepovšimnuté a jen velmi málo lidí vyhledá pomoc včas (1). Které signály i vám pomohou zjistit, zda jsou játra v potížích?     

Světle zbarvená nebo hliněná stolice

Normální barva stolice se u většiny lidí pohybuje od hnědavé po žlutohnědou. Tmavou barvu jí dodávají žlučové soli, které játra normálně uvolňují. Pokud se barva vaší stolice změnila na bledou nebo jílovitou, játra mohou čelit určitým problémům. Jílovitě zbarvená stolice naznačuje, že nejspíš máte jaterní infekci, nebo je blokován odtok žluči z jater (2).

Zadržování tekutin

Toto je nejčastější známka onemocnění jater. Asi 50 procent lidí, kteří mají jaterní cirhózu, stav, při němž jsou jaterní buňky postupně nahrazovány vazivovou tkání, si stěžuje na zadržování tekutin. Tato tekutina může způsobit roztažení břicha, nebo dokonce otoky nohou (2).

Žloutenka

Bilirubin je pigment, který se tvoří, když se červené krvinky rozpadají, prochází játry, přeměňuje se na žluč a je vylučován tělem stolicí. Když se však bilirubin nahromadí v krevním řečišti, může způsobit zežloutnutí kůže, očí a moči. Pro tento stav lékaři mají termín žloutenka. (Jednou z hlavních příčin žloutenky jsou poškozená játra v důsledku virové hepatitidy nebo nadměrné konzumace alkoholu.) (3).

Zmatenost a problémy s pamětí

Játra pomáhají odstraňovat toxiny z těla. Pokud jsou v potížích a nefungují dobře, nemusí být schopna toxiny filtrovat – a ty se pak dostávají až do mozku. Tento jev se nazývá jaterní encefalopatií, kterou doprovázejí problémy s pamětí a zmatenost. Mezi další příznaky pak patří nevolnost, zvracení, bolesti, břicha či chronická únava (4).

Jak vypadá prevence?

Jezte zdravou stravu s nízkým obsahem cukru a zpracovaných potravin. Vybírejte raději ovoce, zeleninu a potraviny s vysokým obsahem vlákniny. Vyhněte se nezdravému jídlu, které je příliš mastné a kořeněné. Alkohol pijte pouze omezeně. Pokaždé, když ho játra filtrují, některé z jaterních buněk zemřou. Nadměrné pití alkoholu po mnoho let snižuje schopnost regenerace jater. Zároveň se rozhodněte se pro dietu s nízkým obsahem sodíku, zmírňuje zadržování tekutin. Důležitá je ovšem i fyzická aktivita. Cvičte alespoň pětkrát týdně, pokaždé alespoň 30 minut. Redukuje to nepříznivé buněčné procesy (5).

Zdroje: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Liver, (2) www.karger.com/Article/Abstract/456596, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544252/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430869/, (5) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0098299707000842?via%3Dihub 






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat