Varovné signály závislosti na alkoholu

Neexistuje jen jedna forma závislosti na alkoholu. Existují varovné signály závislosti, které mnoho lidí ani nepozná.

Každý den se najde důvod k oslavě – narozeniny, povýšení, výročí, zahájení, ukončení, začátek jednoho, konec druhého. Pořád je čemu fandit, koneckonců někde na světě určitě právě teď probíhá „happy hour“.

Závislost na alkoholu má mnoho tváří

Žijeme v meritokracii, která musí fungovat, a nejen proto je závislost na alkoholu tak těžké tabu. Závislost na alkoholu má mnoho tváří. Hranice mezi rizikovou konzumací alkoholu, při které se pravidelně pije velké množství alkoholu, a ‚normálním‘ požitkem jsou tenké (1).

Elvin Morton Jellinek byl jedním z výzkumníků alkoholismu a vyvinul pět kategorií lidí s problémy s alkoholem (2):

Alfa pijáci jsou úlevní pijáci, kteří se snaží pomocí alkoholu vyřešit své problémy. Svou spotřebu mají ale pod kontrolou.

Pijáci beta jsou příležitostní pijáci. Trpí především sekundárními chorobami způsobenými konzumací, jako je poškození jater.

Gama pijáci jsou závislí, kteří jsou psychicky i fyzicky závislí na alkoholu.

Pijáci delta jsou emocionálně závislí, ale ne fyzicky závislí. Svou spotřebu dokážou udržet na uzdě poměrně dlouhou dobu.

Pijáci epsilon jsou po týdny abstinenti a pak pijí celé dny zcela nekontrolovaně.

Společnost má o alkoholikovi jasnou představu: Například navenek vypadají zanedbaně, mluví nezřetelně a nesmyslně, mají oteklý nos a jsou společensky zdevastovaní. Ale nemusí tomu tak být. Mnoho alkoholiků „funguje“ velmi dlouho a velmi dobře. Rozvoj závislosti na alkoholu je dlouhý a často pozvolný proces, při kterém některé varovné signály nejsou dobře rozpoznatelné (1).

Alkoholismus: Šedá oblast, o které nikdo nemluví

Dr. Daniel Amen (3), americký psychiatr a neurovědec, pravidelně zveřejňuje příspěvky na Instagramu a TikToku o tématech souvisejících se zdravím. V nedávném příspěvku hovoří o „šedé oblasti konzumace alkoholu“, o které se mluví jen zřídka. "Je to tak, že nejste úplně závislí, ale o zdravém pití alkoholu se také mluvit nedá," vysvětluje ve svém videu. Varovným signálem jsou pro něj následující příznaky (4):

Pití vás dostává do problémů

Může to souviset se zdravím, vztahy, právními problémy nebo financemi. „Pokud se stejně znovu napijete, máte problém,“ říká vědec.

Výpadky paměti

Také známé jako „blackouty“. K těm dochází, když alkohol naruší komunikaci mezi mozkovými buňkami – nové informace se proto hůře ukládají do krátkodobé paměti. Pokusy na hlodavcích dokázaly určit, jak vysoká musí být koncentrace alkoholu v krvi, aby došlo ke spuštění takové trhliny filmu: Pohybuje se kolem 2,4 promile. Neschopnost vzpomenout si na předchozí noc, otrávit si svůj vlastní mozek takovým způsobem – a ještě znovu pít – je pro vědce jasným varovným signálem.

Mluvíte nehezky o druhých

Kdo pije a pak slovně útočí na své okolí (kamarády, rodinu, partnera), už podle psychiatra není v šedé zóně – „tady se to začerní“.

Problémy s výslovností

„Pokud nejste schopni mluvit, může to být známkou toho, že se pro vás alkohol stal problémem,“ varuje Dr. Amen.

Koho mohou postižení kontaktovat?

Pokud zjistíte, že už to takto dál nejde a potřebujete pomoc, máte několik možností. Lékař vám může například vysvětlit, jak probíhá proces odvykání, a pokud si přejete, vystaví doporučení do nemocnice. Tam se tělo nejprve detoxikuje. V celé zemi najdete také dostatek psychosociálních a závislostních poraden, které vám mohou pomoci najít správnou cestu. Detoxikovat se sami doma je nebezpečné: Abstinenční příznaky, jako jsou záchvaty, mohou být život ohrožující a pak je nutný rychlý lékařský zásah (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3307043/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6876530/, (3) www.amenclinics.com/blog/5-ways-alcohol-fools-your-brain/, (4) www.amenclinics.com/conditions/drugs-and-alcohol-addiction/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat