Rozpoznání přílišné konzumace tuků

Jíte příliš mnoho tuku? Odpověď na tuto otázku vám dá vaše vlastní tělo. Těmito signály.

Silná žízeň, potíže se soustředěním a podrážděnost jsou všechno příznaky toho, že jíte příliš mnoho cukru (1). Ale jak je to s přílišnou konzumací tuků? Kromě zřejmých indikací (klíčové slovo je přibírání na váze) existují i ​​skryté varovné signály, které mohou naznačovat, že je lepší omezit konzumaci tučných jídel, jako jsou uzeniny, polotovary a podobně (2).

Mimochodem doporučuje se jíst 60 až 80 gramů tuků každý den. Nízký příjem tuků má příznivý vliv na metabolismus lipidů, protože koncentrace celkového a LDL cholesterolu v krvi klesá. Konzumace většího množství rostlinných potravin, jako je zelenina, ovoce a celozrnné výrobky, a méně živočišných potravin nebo výběr nízkotučných odrůd pomůže snížit celkový příjem energie a tuků. Zvláštní roli hrají ryby s vysokým obsahem tuku, jako je losos, makrela, sleď a spol. – ty jsou velmi zdravé a měly by být na jídelníčku jednou až dvakrát týdně (2).

Jak poznáte, že jíte příliš mnoho tuku (3)? 

Přibíráte na váze

Při 9 kaloriích na gram poskytuje tuk dvojnásobek kalorií stejného množství sacharidů nebo bílkovin. Rychle se může stát, že je tělo zásobeno větším množstvím energie, než ve skutečnosti potřebuje. Výsledkem je přebytečná energie uložená v tukové tkáni – dochází k přibírání na váze.

Silné pocení

Pokud se dlouhodobě stravujete nezdravě a jíte příliš mnoho tuků, pravděpodobně budete muset bojovat s nadměrným pocením. Konzumuje nadměrného množství živočišných tuků způsobuje zvýšený krevní tlak, což následně vede k silnému pocení.

Dech nepříjemně páchne

Když je tuk primárním zdrojem energie těla, tělo produkuje takzvané ketony, které z těla vylučuje mimo jiné dýcháním. To vytváří sladkokyselou vůni. Tohoto typu zápachu z úst se ve skutečnosti při vyvážené stravě nemusíte bát. Často se vyskytuje u lidí, kteří jedí velmi málo sacharidů a jedí především tuky a bílkoviny, což mění jejich metabolismus.

Trávení je problém

Znáte ten pocit, když vám kručí v břiše po snědení pizzy nebo jiných mastných jídel? Není divu! Tučná jídla jsou pro střeva obtížně zpracovatelná. Výsledkem může být plynatost, průjem a bolesti břicha.

Obecná nevolnost

Zejména průmyslově zpracované uzenářské výrobky, ale také hotové výrobky, pečivo, smažená jídla a podobné obsahují tzv. trans-tuky (známé také jako ztužené mastné kyseliny), které působí prozánětlivě a zatěžují trávení natolik, že tělo má sotva kapacitu pro výkon mozku. Jste unavení, apatičtí a nesoustředění.

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26376619/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6067651/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4863403/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(1 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat