Běžné činnosti vhodné i na ven

Proč pracovat, sportovat, vařit, nebo dokonce spát ve vnitřním prostoru, když je to venku mnohem prospěšnější a zdravější? Dejte svým běžným návykům úplně nový rozměr!

Kolik času trávíte venku? Možná je to banální otázka, ale má své důležité opodstatnění. Čím více jste totiž na čerstvém vzduchu, tím můžete být zdravější. Že je nesmírně těžké zařadit pobyt v exteriéru do nabitého denního programu? To nemusí být úplně pravda. Co kdybyste ven přesunuli tyto běžné činnosti?

Cvičení

Pozitiva posilovny nikdo nepopírá. Ovšem když své tělo protáhnete pod hřejivými slunečními paprsky, něco do sebe to má také. Jde totiž o jednoduchý způsob, jak podpořit produkci vitaminu D, který je důležitý pro kosti, imunitní systém, svaly a kosti. Naprosto klíčový je také optimistické psychické rozpoložení! Vyměňte tedy běžecký pás za klus v parku nebo v lese. Obklopující zeleň prokazatelně funguje také jako prevence depresí, přičemž přispívá k normalizaci krevního tlaku (1).

Vaření

V létě je venkovní příprava pokrmů i jejich konzumace vítanou změnou. Nebo snad máte jiný názor? Ono vlastně, nemusí jít jen o grilování, vždyť můžete zase oprášit piknikový koš a deku! Dle názoru psychologů pikniky pořádané s přáteli či rodinou ulevují od stresu, zatímco poskytují prostor pro sebereflexi i zdravé stravovací návyky (3).

Práce

Pracovat z domova? To rozhodně neznamená, že nutně musíte sedět u stolu v kuchyni. Přesuňte se i se svým počítačem na terasu, balkon nebo zahradu. A čerpejte výhody čerstvého vzduchu, které mimo jiné zlepšují kognitivní funkce, což se přece náramně hodí (4). Tak buďte flexibilní, kam až signál wi-fi dosáhne!

Spánek

Poslední dobou máte trable s usínáním nebo spánkem samotným? Dá se to snadno řešit. A to jen tím, že si pouhé dvě noci ustelete venku, popřípadě ve stanu. Poznatky studie (2) publikované v magazínu Current Biology informují o tom, že si tím obnovíte svůj cirkadiánní rytmus do přirozeného stavu, což noční odpočinek celkově zkvalitní. To je ale překvapení, viďte?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6027933/, (2) www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(16)31522-6, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6742676/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5796803/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat