Stres jako spouštěč průjmu

20.07.2022 | Zdraví

Cesta letadlem, náročná pracovní porada nebo strach o blízkého člověka vás může potrestat v podobě průjmu ze stresu. Proč konkrétně se to děje a kdy navštívit lékaře?

Stres ovlivňuje všechny systémy těla včetně respiračního, kardiovaskulárního, endokrinního, nervového, reprodukčního a gastrointestinálního systému. Když člověk trpí úzkostí, vše z výše jmenovaného se zrychluje, a to včetně trávení. V tomto režimu organismus zažívá příval stresových hormonů, čímž se ovlivňuje komunikace mezi mozkem a střevem. To může vyvolat bolest, nadýmání, průjem a další střevní nepohodlí. Pokud je stres dostatečně silný, objevuje se i zvracení, popřípadě markantní snížení, nebo naopak zvýšení, chuti k jídlu (1). Jak vypadá vhodná léčba?

Pijte

Většina průjmových epizod trvá jen několik dní, přičemž lékařské ošetření není nutné. Přesto se dá dělat hodně věcí, které nepohodlí zmírní. Především je důležité dbát na hydrataci. Když má člověk průjem, ať už z jakékoli příčiny, jeho tenké a tlusté střevo nevstřebává minerály a tekutiny tak jako obvykle. Tato dysfunkce může vést k dehydrataci. Proto je vhodné popíjet větší množství vody v kombinaci s ovocnými šťávami. Doporučují se i polévky, jež mohou nahradit ztracený sodík (2).

Vyhněte se kořeněným jídlům

Jezte malé množství obyčejných sacharidů ve formě vařené rýže, těstovin či celozrnných výrobků, pokud máte hlad. Naopak vynechejte pokrmy, které mohou dále zatěžovat trávicí systém, potenciálně zhoršit, nebo prodloužit průjem. K těm se řadí polotovary, výrazné, kořeněné dobroty a mastná a tučná jídla (3).

Zklidněte mysl

Pro zmírnění úzkosti se jděte projít, dopřejte si horkou koupel, preferujte hluboké nádechy a výdechy. V každém případě odolejte pokušení a nedávejte si „stopičku“ něčeho ostřejšího.  Alkohol, tabák a další látky mohou dočasně maskovat příznaky stresu, ale z dlouhodobého hlediska způsobí ještě větší škody (3).

Kdy navštívit lékaře?

Pokud průjem trvá víc jako tři dny u dospělých nebo déle než 24 hodin u dětí, objevují se známky dehydratace (ospalost, točení hlavy, suchá ústa, lepící se rty, silné bolesti břicha a podobně) a ve stolici nacházíte krev nebo hnis, kontaktujte svého lékaře (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579396/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448082/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2723735/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat