Na dlouhověkost má vliv i vitamin C

Že by se našel další recept na dlouhý a spokojený život? Vypadá to tak. Jeho hlavní ingrediencí je podle všeho vitamin C, který prý můžete užívat i ve vyšších dávkách než se obvykle doporučuje.

Vitamin C. Co vlastně dokáže? Mnozí si myslí, že je dobrý jenom na imunitu, přičemž chrání před nachlazením. Jenže tak to není. Tedy, obranyschopnost skutečně podporuje, ovšem spolu s ní i jiné aspekty zdraví (1). Proč by se o něm jinak hovořilo jako o jedné z nejúčinnějších a nejschopnějších živin?

Elixír dlouhého života

Vitaminu C je věnována velká pozornost a má to dobrý důvod. Jeho optimální hladiny v krvi mohou být perfektním nutričním ukazatelem celkové kondice. Čím více ho studujeme, tím více rozumíme tomu, jak rozmanitý v ochraně našeho zdraví je. Pozitivní vliv má celý kardiovaskulární systém, ostrý zrak i dlouhověkost. Ideální dávka může být vyšší než denní doporučovaný limit (2).

Kolik je tak akorát?

Maximální horní hranice vitaminu C je 2 000 miligramů, ovšem s tou zpravidla souvisejí nevolnosti a průjmy. Člověk může s klidným vědomím užívat celých 500 miligramů denně, je to bezpečné a v podstatě to nemá absolutně žádnou nevýhodu (3). Čistě pro vysvětlenou – obvykle se udává, že se denní přiměřená dávka pohybuje mezi 80 až 100 miligramy (4). Céčko můžete tedy přijímat po svém a ve velkém. Jaké výhody z toho plynou?

Prevence rakoviny a převaha nad záněty

Vitamin C je silný antioxidant, který se staví do cesty škodlivým volným radikálům. Jejich hromadění vede k oxidačnímu stresu, jenž je zase spojován s četnými chronickými chorobami. Pokud si jeho hladinku pohlídáte, vaše tělo bude bojeschopnější i proti zánětům (5). Studie publikovaná v magazínu Canadian Journal of Physiology and Pharmacology (6) si od této látky slibuje i normalizaci krevního tlaku, neboť její závěry naznačují, že uvolňuje cévy. Z jiných výzkumů zase vyplývá, že vitamin C pomáhá pacientům s dnou, protože v organismu snižuje úroveň kyseliny močové. Dále povzbuzuje mozkové funkce a představuje prevenci rakoviny.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23675073/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12805247/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12564647/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18464304/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6842805/, (6) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26634093/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat