Nutriční benefity mučenky

06.04.2022 | Zdraví

Je mimořádně výživná, vyznačuje se nápadnými, barevnými květy, plní funkci okrasné rostliny, ale používá se i v potravinářství a medicíně. Mučenku rozhodně nepřehlížejte, tělu toho dá víc než tobolky z lékárny!

Mučenka (Passiflora) se dlouhodobě používá při léčbě úzkosti, nespavosti, záchvatů a hysterie. Vytrvalá popínavá liána pocházející z jihovýchodní Severní Ameriky může mít formu nálevu, čaje, tekutého extraktu nebo tinktury (1). Ať už ji dáte do pudinků, salátů, pyré, koktejlů nebo smoothies, chybu rozhodně neuděláte.

Konkuruje vitaminovým doplňkům

Mučenka je vynikajícím zdrojem vlákniny, vitaminů a minerálů, zejména antioxidačních vitaminů C a A – těch dokonce obsahuje víc než banán, mango, liči nebo ananas, což prokázaly vědecké studie (2). Jmenovitě kupříkladu vitamin C patří mezi esenciální vitaminy, což znamená, že si ho že si ho tělo nedokáže vytvořit samo, takže jej musí přijímat ze stravy. Co se týče „áčka“, tak to je potřebné pro zrak, kůži, kosti a reprodukci buněk.“ Stejně jako „céčko“ pomáhá posilovat imunitní systém.

Pečuje o střeva

Jedna mučenka poskytuje 2 gramy vlákniny, z nichž většinu tvoří vláknina rozpustná, která se během trávení mění v gelovitou látku. To zpomaluje trávení a zabraňuje zvýšení hladiny krevního cukru. Rozpustná vláknina také snižuje množství tuku, které tělo absorbuje, a působí tak, aby se část cholesterolu z potravy rozložila a trávila. V překladu řečeno, strava bohatá na vlákninu napomáhá trávení a eliminuje riziko různých onemocnění, jako třeba diabetu 2. typu a obezity (1).

Dodává tělu draslík a i energii

Draslík je základní minerál, který si tělo nedokáže samo vytvořit. Má na starosti nervové a svalové funkce i krevní tlak, dál řídí srdeční tep a dýchání. Mučenka ho nabízí a k němu přidává i hořčík, který se podílí na více než 300 klíčových chemických reakcích, od přeměny potravy na energii až po opravu DNA a úlevu od nespavosti a úzkostí (1).

Proč se poradit s lékařem?

Při užívání mučenky platí stejná pravidla jako u jakéhokoli jiného přírodního doplňku. Přečtěte si etiketu produktu a prodiskutujte s lékařem nebo jiným poskytovatelem lékařské péče, jaké dávkování je pro vás vhodné. Nežádoucí účinky byly u mučenky hlášeny jen vzácně, ale mohou zahrnovat nevolnost, zvracení, ospalost, zrychlený tep a duševní zpomalení. Při užívání mučenky se ujistěte, že neřídíte ani neobsluhujete těžké stroje, dokud nevíte, jak na vás působí (1).

Důležité je také vědět, že existuje poměrně obsáhlý seznam léků, o kterých se ví, že mohou s mučenkou interagovat. Patří sem antihistaminika, antidepresiva, benzodiazepiny, barbituráty a narkotika (1).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7766837/, (2) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2020.00617/full, www.verywellmind.com, www.netdoctor.co.uk






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat