Trénink pro pevné držení těla

10.06.2022 | Zdraví

Potýkáte se s chronickými bolestmi zad? Zkuste je narovnat! Držení těla je pro zdraví zásadně důležité a i malé změny umí velké věci. Začnete tím, že nebudete přehazovat nohu přes nohu!  

Nemoci v oblasti bederní a krční páteře byly podle výsledků Evropského výběrového šetření o zdraví v roce 2014 nejčastější chronickou nemocí u mužů i u žen v České republice (1). Mnoho lidí na neduhy tohoto typu užívá dokonce i léky. Sedavý životní styl a nedostatek pohybu situaci pochopitelně nepřispívají. Špatné držení těla může vést ke komplikacím páteře, jako je trvalé nahrbení nebo ztráta pevnosti kostí (2). Co s tím?  

Cvičte jógu 

Jóga protahuje zádové svalstvo, uvolňuje napětí a ulevuje od bolesti (3). Po pár lekcích, kterými vás provede zkušený lektor, cvičení můžete provádět v pohodlí svého domova. Pro začátek si ale nechte poradit, jak své tělo správně držet a předejít tak případným problémům. Vhodné je ovšem i plavání. Díky němu protahujete svaly trupu v oblasti beder, pánve, břicha a kyčlí. 

Zaměřte se na ramena a hrudník 

Jedním z tipů, jak zlepšit držení těla, je protahovat ramena a hrudník. Příliš dlouhé sezení v jedné poloze může způsobit napětí v oblasti hrudníku, což deformuje správné držení těla. Dejte ruce před sebe (lehce pod úroveň krku) a desetkrát s nimi „namalujte“ kruh. Zopakujte ještě jednou. V případě, že celý den sedíte u počítače, nastavte si upomínku, ať si nezapomenete zacvičit – dopoledne i odpoledne.  

Nedávejte nohu přes nohu 

Když přehodíte nohu přes nohu, dostanete se páteř do nepřirozené polohy. Výsledkem jsou bolesti zad v bederní části i zkroucení celého těla. Pokuste se při práci sedět rovně a mít nohy jednu vedle druhé.  

Zatáhněte lopatky 

Ramena jsou stavebními kameny držení těla. Tím, že je stáhnete dozadu, umožníte jim volný pohyb, což vám zase pomůže sedět nebo stát – správným způsobem.  

Dopřejte si pravidelné pauzy na relax 

Občas vstávejte a hýbejte se, i kdybyste se měli jít projít jen ke koši a zpátky. Nebo si natočit sklenici vody. Pravidelné aktivní pauzy dostávají tělo z obvyklých a strnulých pozic, ve kterých trávíte až příliš mnoho času.   

Nehrbte se, když sedíte nebo stojíte 

Snažte se nepředklánět ani nezaklánět, když s někým mluvíte. Pro lepší korekci si v lékárně obstarejte ortopedické pásy a rovnače zad. Investice v řádech několika stokorun je v porovnání s výsledky zanedbatelná. Špatné vyrovnání těla může vést k bolestem hlavy, ramen, čelistí a zad, objevují se ale i gastrointestinální a srdeční problémy 

Zdroje: (1) ww.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5090028/, (2) www.ortopedia.com.pl/resources/html/article/details?id=22088&language=en, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4278133/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Pikantní polévka z karotky

(3 hlasů)

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat