Tipy pro zdravý trávicí systém

09.06.2022 | Zdraví

Bolesti břicha, nevolnosti, nadýmání, zvracení nebo kyselý reflux poukazují na nefunkčnost trávicího systému. Víte, jak ho udržet v kondici? V jednoduchosti je síla! 

Na střevo a mikroorganismy v něm ukryté, kterých je prý stejně jako lidských buněk, má vliv řada faktorů, ale i tak udržet trávicí systém ve špičkové kondici vlastně není nic těžkého. Tyhle tipy jsou extrémně účinné!  

Zařazujte libové maso 

Libové maso je vynikajícím zdrojem bílkovin. Navíc má nižší počet kalorií a tuku. Proto svůj jídelníček postavte na kuřecím a krůtím masu, rybách a libových kusech masa hovězího. 

Jezte čerstvé potraviny 

Hlavními zásadami zdravé výživy a zdravých střev je dívat se na množství a kvalitu toho, co jíte. Jezte převážně čerstvé potraviny, včetně libových bílkovin, zeleniny, ovoce, celozrnných výrobků a ovsa. Konzumujte ovoce, ořechy, semena, zeleninu a luštěniny, protože pomáhají snižovat riziko srdečních onemocnění, obezity a cukrovky. Vyhněte se smaženým, tučným jídlům, rafinovaným cukrům a zpracovaným potravinám, a to včetně chipsů a sušenek. 

Soustřeďte se na příjem vlákniny 

Vláknina je důležitá pro udržení pravidelnosti stolice, prevence proti zácpě a také udržování rovnováhy dobrých bakterií ve střevě. Mezi skvělé zdroje vlákniny a bílkovin patří fazole, ořechy, tofu, tempeh a celozrnné obiloviny.  

Vyhýbejte se potravinám s vysokým obsahem tuku 

Vyvarujte se konzumace potravin s transmastnými kyselinami, jako je margarín, zpracované pečivo a smažená jídla. Ty mohou zvýšit riziko srdečních problémů (1).  

Přidejte probiotika 

Do jídelníčku se doporučuje zařadit přírodní zdroje probiotik, jako je jogurt, kombucha a některé druhy sýrů. Od poloviny 90. let klinické studie naznačují, že probiotická terapie může pomoci léčit několik gastrointestinálních onemocnění, oddálit rozvoj alergií u dětí a léčit a předcházet vaginálním a močovým infekcím u žen (2). 

Večer už nejezte  

Vyhněte se jídlu pozdě večer nebo krátce před spaním. Během konzumace zůstávejte ve vzpřímené poloze a poslední sousto si načasujte na dobu dvě až tři hodiny před ulehnutím do postele. Umožníte tak žaludku, aby potravu strávil.  

Pijte hodně vody 

Voda tvoří přibližně 60 % tělesné hmotnosti dospělého člověka. Potřeba tekutin se může výrazně lišit od člověka k člověku, ale rada odborníků zní jasně. Přibližně osm sklenic vody patří k dennímu základu. Zároveň se pravidelně hýbejte, podpoříte pohyblivost střev a vylučování.  

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26586275/ , (2) www.health.harvard.edu/vitamins-and-supplements/health-benefits-of-taking-probiotics, emedihealth.com 






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat