Zimní detox pro očistu zažívání

03.12.2021 | Zdraví

Opět přicházejí chladná rána, kratší dny. To vše klade mnohem vyšší nároky na náš imunitní systém, i na naši náladu. Přečtěte si pár tipů, jak si co nejlépe poradit se sychravým podzimním obdobím.

Očista zažívání

Prvním krokem pro posílení imunity je vhodné pročistit naše hlavní imunitní orgány, kterými jsou střeva. Všechny důležité látky se pak budou moci lépe vstřebávat do našeho organismu. Strava bohatá na vitaminy a antioxidanty by pak nebyla tak účinná. Jakmile projdete očistou, dalším krokem je podpora tvorby přirozených bakterií, které se ve střevech nacházejí. Detoxikace střev může značně zlepšit výsledky a posílí vaši imunitu již za několik dní.

Potraviny, které umějí pročistit

Pro pročištění je důležitá konzumace převážně nerozpustné vlákniny, která zvětšuje objem obsahu ve střevech a zkracuje dobu, po kterou tam jídlo zůstává. To vám usnadní zejména vyprazdňování. Tento druh vlákniny je například v celozrnných potravinách s větším podílem semínek, obilných slupek nebo otrub. Dalším zdrojem jsou také ořechy, ovoce a zelenina s pektinovou slupkou.

Potraviny s probiotickými účinky

Neboli potraviny, které obnovují bakteriální mikroflóru zažívacího traktu. Převážně se jedná o potraviny, které procházejí procesem mléčného kvašení. K mléčnému kvašení je zapotřebí bakterií Lactobaccilus, které se přirozeně ve střevě nacházejí, a proto je vhodné je v potravě přijímat. Výborným zdrojem jsou kysané a zakysané mléčné výrobky, jogurty a tvarohy se živými kulturami, kefíry a zákysy nebo také kysané zelí.

Kysané zelí

Kysané zelí má kromě probiotických vlastností celkově velký zdravotní přínos, proto je dobré ho konzumovat pravidelně. Je výborným zdrojem vitamínu C, bakterií kyseliny mléčné, v menší míře pak zdrojem vitamínu K a skupiny vitaminů B, minerálů jako draslík, vápník, fosfor, síra, hořčík či fluor. Kysané zelí podporuje tvorbu krve a hormonů, umožňuje lépe bojovat proti únavě a zvyšuje obranyschopnost organismu. Pomáhá snižovat krevní tlak a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla. Navíc je dostupné v každém obchodě a za velmi příznivou cenu.

Vypoťte toxiny

Dobrá kondice je další krok k dobré imunitě. Pravidelnou sportovní aktivitou společně s dodržováním pitného režimu se aktivují potní žlázy, které pomáhají z těla vyplavovat škodlivé látky. Tělo pak nemusí vynakládat energii k jejich likvidaci, ale může ji využít tam, kde je třeba. Navíc, pokud se jedná o venkovní pohyb, dostane se vám alespoň malé dávky vitaminu D.

Otužujte se

Na lepší imunitu pomáhá i otužování, které by mělo ale být postupné. Sprchujte se střídavě teplou a studenou vodou, pravidelně větrejte a vyzkoušejte třeba i kryosaunu. Nemusíte hned skákat do ledového jezírka.

Nezapomínejte na spánek a relaxaci

Odpočinek a dostatek relaxace pomáhá od všudypřítomného stresu, který váš organismus zatěžuje. Navíc špatná psychika může být příčinou i různých onemocnění, která vzniknou právě oslabením obranyschopnosti. Zatímco spíte, vaše tělo nejen regeneruje, ale také využívá většinu energie k odstranění toxinů z těla. Při jeho nedostatku dochází k značné zátěži imunitního systému. Doporučuje se spát tak 6 až 8 hodin, ale záleží individuálně na potřebách každého z nás.

Zdroj: Johanka Mo, eatthis.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat