Imunitní systém pod drobnohledem

04.01.2022 | Zdraví

Imunitní systém je soubor buněčných mechanismů nezbytný pro naše přežití. Chrání nás před bakteriemi, viry a dalšími mikroby a působí jako prevence před infekcemi.

Představte si imunitní systém jako štít, který vás nonstop chrání před útoky bakterií, virů a parazitů. Každý den se doslova brodíme mořem patogenů a bez IS bychom byli pro bakterie, viry a parazity velice snadnou kořistí. IS je rozsáhlá síť buněk a tkání neustále hledající nepřátelské organismy v našem těle, které se snaží ničit. IS dokáže rozlišit naše vlastní buňky od cizích, díky tomu zahájí útok jen proti patogenům, které v našem organismu nemají, co pohledávat. IS dokáže rovněž rozpoznat odstranit naše mrtvé a vadné buňky. Když IS v rozpoznávání selhává, dochází k tzv. autoimunitním poruchám (celiakie, diabetes typu I, atd.). Hlavním pilířem imunitního systému jsou bílé krvinky.

Bílé krvinky (leukocyty)

Bílé krvinky neboli leukocyty kolují v cévách a neustále hledají patogeny. Jakmile najdou cíl, začnou se množit a vysílat signály do jiných typů buněk, aby dělaly totéž. Centra bílých krvinek jsou v těle uloženy na různých místech a nazýváme je lymfatickými orgány, což slezina, mízní uzlina, kostní dřeň, mandle, apendix. Bílé krvinky se dělí na dva hlavní typy. Prvním jsou fagocyty. Buňky, které pohlcují jiné buňky, tedy patogeny a mrtvé či odumírající buňky. Druhým typem jsou lymfocyty. Ty pomáhají tělu zapamatovat si minulé útočníky a rozpoznat je, pokud se znovu vrátí. Jsou dva druhy B lymfocyty a T lymfocyty. Díky schopnosti zapamatování si útoků a schopnosti produkce vlastních protilátek se naše imunita neustále zesiluje. Proto jsou dospělí méně nemocní než děti.

Jak funguje imunitní reakce

IS  dokáže prostřednictvím B Lymfocytů rozeznat naše buňky od cizích tzv. antigenů, jakákoli látka, která může vyvolat imunitní odpověď. To provádí detekcí proteinů, které se nachází na povrchu všech buněk. Jakmile lymfocyty narazí na antigen, začnou produkovat protilátky imunoglobuliny, které označí cizí objekt, což jsou bakterie a viry. Imunoglobuliny, protilátky, pouze označují antigeny. Zabíjení je úkolem fagocytů.

Negativní vliv imunitního systému

Fyzická a psychická únava spolu s nedostatkem spánku. Vzpomeňte si, co předcházelo vašemu poslednímu nachlazení. Vsadíme se, že polovina z vás si vybaví těžký trénink a chatrný spánek. Přesně takové momenty často předchází nemocem. K zajištění správného chodu imunitního systému potřebujeme 8 h kvalitního spánku. Dalším vlivem je nedostatek vitamínů a minerálů plynoucí především z nezdravého stravování. Stres a úzkost jsou dalším negativním vlivem. Zde hraje svojí roli starý dobrý kortizol, který potlačuje činnost IS snížením počtu lymfocytů. Krvinek, které bojují s patogeny. Stres negativně působí také na trávicí systém a srdce. Alkohol nepůsobí špatně jen na játra, ale také na střevo, které je hlavním orgánem imunity. Kouření má negativní vliv na cévy, potažmo tedy i na bílé krvinky. Nadměrné užívání léků může snížit funkci lymfocytů (bílých krvinek) a také mohou negativně působit na střevo, jeden z hlavních orgánu imunity. A v neposlední řadě ma velký vliv dehydratace. Voda se v našem těle účastní téměř každého procesu a její dostatek pomáhá udržovat zdravé všechny buňky v těle. Zároveň dostatečný přísun tekutin zajišťuje, že se z těla dostanou odpadní látky.

Zdroj: Johanka Mo, https://cs.wikipedia.org/wiki/Imunitn%C3%AD_syst%C3%A9m, https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/immune-system






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat