Příčiny bolesti kolen během cvičení

03.07.2022 | Zdraví

Špatné počasí je příčinou toho, že už netrávíte čas běháním nebo jízdou na kole, ale s činkami a posilovacími stroji – ve vyhřáté tělocvičně. Tak si v ní hlavně neubližte, kolenům totiž můžete ublížit i nesprávně provedenými cviky. A co dělat, pokud vás už bolí?

Snažíte se dodržovat zásady zdravého životního stylu a cvičíte. Denně, obden, třikrát týdně? Každý pohyb se počítá, ovšem s bolavými koleny se situace komplikuje (1). Co stojí za tím, že nejsou v kondici? Možná, že jste podcenili tyhle věci!

Poškození vazu

Traumatické poranění, jako je přetržení jednoho vazu, který spojuje stehenní kost s holenní kostí bérce, je častou příčinou bolesti kolen. Mezi příznaky patří bolestivost na straně poškozeného vazu, jež vzniká okamžitě po úrazu – nesprávném provedeném cviku.

Zranění menisku

Kloub obsahuje dva menisky, mediální a laterální, což jsou části pojivové tkáně ve tvaru písmene C. Při úrazu cítíte prudkou bolest, lupnutí a pocit, jako by koleno vyskočilo.

Slabé kyčelní svaly

Koleno, které se při chůzi nebo běhu hroutí směrem ke střední linii těla, je další příčinou toho, že hledáte nějaké analgetikum na bolest.

Nedostatečná mobilita kotníků

Během dřepů nebo výpadů, pokud kotník nemá správnou pohyblivost, je tělo nuceno zapojit ostatní klouby, aby cvik vůbec byl proveditelný. Většinou to odnese právě přetížené koleno.

Osteoartróza

Za bolestí kolen však nestojí jenom nesprávné provedené cviky, ale i osteoartróza neboli degenerativní onemocnění kloubu, které se vyvíjí postupně. Při osteoartróze dochází k nadměrnému opotřebování kloubní chrupavky (2).

Kdy jít k lékaři?

Pokud bolest přetrvává déle než 10 dnů, kontaktujte lékaře. V případě, že si nejste vědomi traumatického zranění, je téměř nemožné určit přesné příčiny bolesti v oblasti kolen. V každém případě můžete vyzkoušet protahovací cviky, pro úlevu se pak používá zázvor, kozlík lékařský, kurkuma, šalvěj obecná nebo čekanka obecná.

Uplatňují se však i gelové obklady, nepohodlí také snižuje obklad léčitele rakouského původu Vinzenza Priessnitze, který se kromě jiného využívá při léčbě bolesti kolene. Zmírňuje záněty a je pomocníkem při zánětu šlach nebo při léčbě úponů svalů. Na postižené místo přiložte látku, která je namočená ve studené vodě. Na něj přijde nepromokavá vrstva, jež přispívá k zapaření. Ideální je igelit nebo potravinová fólie. Poslední vrstvou je suchá látka. Doba působení je pak 30 až 60 minut. Aplikujte dvakrát denně (3).

Zdroje: (1) www.acefitness.org, (2) www.verywellhealth.com, (3) www.bozka.cz






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat