Jaká je správná teplota vody na mytí rukou

23.10.2021 | Zdraví

„Pusť ti teplou vodu, ta odstraňuje špínu a bakterie,“ nabádá starostlivá maminka své dítko, které se právě vrátilo ze hřiště. Má pravdu? Rozhoduje teplota vody o tom, jestli se pokožka zbaví nežádoucích návštěvníků, špíny, prachu a dalších nečistot?

Pandemie koronaviru většinu lidí naučila dodržovat zvýšené hygienické zásady. Správná teplota vody na mytí rukou vás ale může překvapit „Ať už používáte horkou, studenou nebo vlažnou vodu, žádná z těchto teplot nemá výrazně odlišný účinek než ty ostatní. Podle našich zjištění jsou všechny, tedy aspoň v rámci odstraňování bakterií z rukou, účinné,“ tvrdí Donald Schaffner, významný profesor z kanadského New Brunswicku s tím, že samotná voda funguje jako fyzikální čistič a smývá organismy a mikroby. A v kombinaci se správným mýdlem dělá divy!

Zatěžkávací test, který způsobil poprask

V červnu roku 2017 se v časopise Journal of Food Protection objevila studie, během které výzkumníci sledovali 20 lidí při mytí rukou. Dobrovolníci přitom použili studenou a teplou vodu, rozmanité množství antibakteriálních gelů a mýdel, taky si ruce myli různě dlouho dobu – od pěti do 40 sekund.

Vědci před každou očistou nanesli do dlaní účastníků studie kmen bakterie E.coli, jejíž některé typy jsou nebezpečné hlavně pro jedince se sníženou imunitou, a následně se zajímali o to, zda je přítomná i po odchodu od umyvadla. Díky těmto postupům pak odhalili, že pět sekund očisty je málo, zjistili však rozdíl mezi aktivitou trvající 10, 20 nebo 40 sekund.

Nejdůležitější je způsob

Obecně platí, že antibakteriální gel (dezinfekce s obsahem 60 procent alkoholu) je sice důležitý, ale jeho větší množství nesnižuje počet zárodků na rukách. Nemusíte tedy vypotřebovat půl lahvičky na jedno použití. Co se týče délky očisty, tak se za ideální lhůtu považuje 20 sekund – při volitelné teplotě vody. Dávejte si však pozor na tu příliš horkou, která přispívá k narušení pokožky, jejímu popraskání a vysušování.

Proč je papírový ručník lepší?

Je nutné mýdlo dostat do všech mezer mezi prsty a co nejdál pod nehty a následně použít papírový ručník, na kterém ulpí zbytky nečistot. (Takové ty fukary v nákupních centrech a restauracích hygieně moc neprospívají.) Na závěr ruce zvlhčete hydratačním krémem. Zvlášť při nadměrném používání hygienických prostředků a v suchém prostředí je třeba se o pokožku trochu víc starat. Jelikož se blíží zima, je to víc než nutnost.

Zdroje: nbcnews.com, who.int






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Plněné telecí plátky

(4 hlasů)

Kuličky z kuřecího masa

(2 hlasů)

Karbanátky s baby špenátem

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat