Nebezpečná diastáza nebude mít šanci

03.06.2022 | Zdraví

Co je diastáza? Diastáza břišních svalů, jinak rozestup břišních svalů. Jde o stav, kdy vlivem tlaku na břišní stěnu dochází k oddálení břišních svalů.

Kdy se vyskytuje

Po SC, když je příliš pevné břišní svalstvo, polyhydramnion, což je velké množství plodové vody, u vícečetné gravidity, při obezitě a u zvýšeného tlaku na břišní stěně (1).

Prevence

Přiměřené cvičení v průběhu těhotenství, nezvedat těžká břemena, v těhotenství neposilovat přímé břišní svaly a zamezit nadměrnému příbytku váhy (2).

Jak poznám diastázu?

Když si lehnete na břicho a pokrčíte nohy, přitáhnete bradu na hrudník a prsty půjdete pomalu od hrudní kosti dolů. Pokud vyhmatáte mezeru a vedle ní klenoucí se svaly, jedná se o diastázu (2).

Jak to napravit?

Pokud jste v pořádku a lékař vám nedal nějaké omezení, některé cviky je vhodné zařadit již v šestinedělí, s některými počkejte až po něm. Toto cvičení můžete provádět každý den. Jde o rehabilitační cviky, úkolem tedy nejsou rozbolavěné svaly v ohni, ale náprava či prevence potíží. Když se k němu postavíte disciplinovaně, jako ke každému jinému tréninku a pár minut denně se tomuto rehabilitačnímu cvičení budete věnovat, výsledek je zaručen (1). Dále je poslední dobou populární kineziotaping (3). Má dle nových studií spolu se cvičením velmi pozitivní výsledky.

Dýchání

Lehněte si na záda, nohy pokrčené na podložce a ruce položte na břicho, hlava volně leží na podložce. Zhluboka se nadechněte do břicha, tak aby se vám ruce položené na břiše zvedly, aby bylo břicho co největší, jako byste byly zase těhotné a zhluboka vydechněte tak, že břicho co nejvíce přilepíte k páteři. Takto zopakujte 5–15x (3).

Stahování

Lehněte si na záda s pokrčenýma nohama na podložce. Přitáhněte bradu na hrudník, břicho se snažíte co nejvíce vtáhnout k páteři, jako když chcete vlézt do starých šatů a zároveň se snažíte stáhnout všechny svěrače – močový, poševní, anální (asi tak jako když se vám chce na toaletu a nemůžete si odskočit, častá chyba je, že stáhnete pouze zadeček). Prostě jako byste se uvnitř chtěly co nejvíce scvrknout. Takto vydržíte pár sekund a povolíte, vydechnete a zopakujte 10–15x. Postupně prodlužujte dobu ve stažení, obvykle se doporučuje začít na 3 s a postupně přidávat až k 10 s.
Tento cvik můžete zařadit hned druhý den po porodu. Cvik je výborný také pro posílení pánevního dna, které je nezbytné po porodu, obzvlášť vaginálním (3).

Most

Lehněte si na záda s pokrčenýma nohama na podložce, nohy jsou na šíři vašeho těla, ruce si položte volně podél těla, hlavu nechte položenou na podložce. Stáhněte břicho k páteři a zadek k sobě, kolena udržujte stále ve stejné vzdálenosti a postupně pomalu zvedejte zadek nahoru a odlepujte záda od podložky až k lopatkám. Nahoře chvíli podržte a pomalu zase postupně pokládejte záda a nakonec zadek. 5–15 opakování, postupně přidávejte opakování i čas ve výdrži, např. na 5 s zvedání nahoru, 5 s výdrž, 5 s pomalu dolů, později 5 s nahoru, 10 s výdrž, 5 s dolů. Hlídejte si, abyste měly kolena stále ve stejné vzdálenosti a celá chodidla na podložce. Cvik je výborný mimo jiné na posílení zadečku, zadních stehen a pánevního dna. Můžete ho zařadit již v šestinedělí, pár dní po porodu (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6877697/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK573063/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23558699/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat