Desatero změn ke zdravému stravování

21.09.2021 | Zdraví

Kdo z nás někdy nezatoužil po zdravějším životě? Kdo z nás někdy nevyslovil přání jíst zdravě? Zdravá strava, lepší stravování, či dokonce hubnutí patří k těm nejčastějším předsevzetím a přáním. Naplní je však málokdo. Proč?

Lidé toho většinou očekávají mnoho a příliš rychle. Zdravá strava nemůže zastoupit tu nezdravou ze dne na den, své zvyky nezměníme hned. A pokud jde o zdravé hubnutí, musí být postupné. Zdravé stravování vyžaduje určitý čas.

Změna musí být postupná

Celá řada snah o lepší jídelníček, hubnutí i nejrůznější diety krachuje kvůli nadměrným očekáváním. Již bylo řečeno, nechtějte všechno a hned. Postupně si osvojujte nové stravovací návyky. Postupně objevuje nové potraviny. Postupně hledejte zdravější alternativy svých oblíbených pochoutek. Postupně se učte nové recepty. Pokud se stravujete nezdravě a ze dne na den budete chtít přejít na racionální jídelníček, váš organismus, zažívání nebo mozek nebude mít dost času si zvyknout. Je pravděpodobné, že se brzy vrátíte ke starým, tedy špatným stravovacím návykům. Aby ne. V první fázi vám bude chybět oblíbený jídelníček, nebudete se cítit dobře, nebudete vidět žádné výsledky. Motivace zmizí neznámo kam. Proto je mnohem lepší vydat se ke zdravému stravování cestou postupné změny.

Neodkládejte změny na později

Ano, nechtějte všechno změnit hned, ale také nic zbytečně neodkládejte. Proč nezažít se zdravou stravou právě teď? Začínáte přece postupně, nejde o nic zásadního. Ať již vám jde o hubnutí nebo zdravější životní styl, zkuste to brát s lehkostí. Zdravé stravování má mnoho podob. Každý si může najít takovou, která mu bude vyhovovat. Dokonce i hubnutí a diety by měly člověku vyhovovat. Jinak jde o zbytečné přemáhání, které v dlouhodobém horizontu nemůže nijak prospět.

Nezdravých potravin ubírejte po troškách 

Máte výčitky z toho, co jíte? Neobejdete se bez pochoutek, o kterých víte, že jistě nejsou zdravé? Přejídáte se? Nesnažte se zbavit svých zvyků radikálně, rozumnější je začít s jejich omezováním. Začněte tak, že si prostě dáte jídla nebo nezdravé pochoutky o trochu méně. Zmenšete porci, ať již jíte cokoliv. Nemusíte ubírat mnoho, nejdříve zmenšete porci jenom o malou část a příště zmenšete dávku jenom o málo víc než naposled. Takto postupujte během dnů, týdnů nebo měsíců. Jde vám přece o výsledek, který nemusí přijít hned zítra. Nakonec si vystačíte se zdravou stravou. A jestli ne – troška té nezdravé vám neublíží.

Najděte si zdravější alternativy jídel

V bitvě s vlastními zlozvyky zkuste využít lsti. Nezdravé pochoutky můžete nahradit zdravějšími. Přepadávají vás chutě na sladké? Zkuste si místo klasické cukrovinky dát některé ze sladkého ovoce. Zkuste si místo běžné čokolády dát pravou čokoládu ze 100% kakaa. Pokud potřebujete něco chroupat, sáhněte místo smažených brambůrků po sušených jablcích, mandlích nebo jiných nesolených oříšcích.

Nevyhýbejte se zdravým tukům

Tuků se nemusíte bát, když budete jíst kvalitní tuky. Tradiční tuky, jako je kvalitní máslo nebo tuky s obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin.

Zapojte životabudiče

Při změně stravovacího režimu, hubnutí nebo detoxikaci můžete mít pocit, že vám chybí energie. Mnohem účinnější než káva či jednoduché cukry z nezdravých sladkostí, budou zdravé přírodní životabudiče v podobě ovocných či zeleninových šťáv nebo oblíbených smoothie nápojů.

Hlídejte si pravidelnost

Zdravá strava je strava pravidelná. Denní dávka jídla by měla obsahovat minimálně tři hlavní jídla, mezi ně pak můžeme zařadit i svačiny. Každé hlavní jídlo by přitom mělo obsahovat sacharidy, bílkoviny i tuky. Počet denních dávek je individuální. Základem zdravého stravování je však vždy snídaně. Naučte se snídat. Najděte si takovou podobu snídaně, která vám bude vyhovovat, klidně může mít podobu zmiňovaných ovocných a zeleninových šťáv či smoothies.

Prvořadé je vždy ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina patří k těm nejzdravějším součástem jídelníčku a také nejvýznamnějším zdrojům cenných vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Pokud jste pro ovoce a zeleninu ještě nevyčlenili ve svém jídelníčku pevné místo, udělejte to. Je to to nejlepší, co můžete udělat pro své zdraví. Existuje nespočet druhů ovoce a zeleniny, mezi kterými si každý může vybrat to, co mu vyhovuje a chutná. Ovoce a zelenina navíc nabízí nespočet způsobů přípravy, pokud vám nesedí jeden, bez problémů můžete zvolit jiný. Dá se jíst čerstvá, ale i vařená, dušená, restovaná, pečená, grilovaná nebo sterilovaná. Poslouží jako základ nejrůznějších polévek, omáček, také pomazánek, dipů, salátů a nakonec třeba i smoothies.

Dodržujte pitný režim

Zdravá strava sestává vždy také z pitného režimu. Ten bývá bohužel často opomíjený. Přitom voda je pro lidský organismus nepostradatelná. Žádný z orgánů nemůže dokonale fungovat, pokud nemá k dispozici dostatek vody. Ve vodě probíhá naprostá většina biochemických reakcí v lidském těle. Voda podporuje detoxikaci i hubnutí. Dospělý člověk přitom denně potřebuje nejméně 1,5 litru tekutin.

Poslouchejte signály svého těla

Je tomu tak. Naše tělo nám vždy dá signál, co potřebuje a co mu naopak chybí. Ať už si říká o dávku odpočinku nebo kus masa. Mějme se především rádi a pečujme o sebe.

Zdroj: eatthis.com, healthline.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat