Rafinované zbavení se břišního tuku

03.05.2022 | Zdraví

Ať děláte, co děláte, pořád se vás drží. To kvůli němu nemůžete dopnout svoje oblíbené kalhoty, ačkoli nohy nebo ruce máte relativně štíhlé. Viscerální neboli břišní tuk je strašákem, kterého se tělo zbavuje jen obtížně. A na vině je pochopitelně strava!

Viscerální tuk je tuk, který leží pod břišním svalem a hromadí se kolem vnitřních orgánů, jako jsou střeva, žaludek a játra. Vzhledem k pozici vyvíjí tlak na orgány, které obklopuje, čímž potenciálně způsobuje zdravotní komplikace. Vše začíná tím, že tenhle prevít uvolňuje hormony, o nichž je známo, že způsobují zánět ovlivňující zdraví vnitřních orgánů a cév (1).

Nejlepší je nemít ho vůbec, ale k tomu je zapotřebí hlídat si stravu a každodenní návyky. Mezi rizikové faktory patří sedavý způsob života (nedostatek fyzického pohybu), špatné spánkové návyky nebo chronický stres (1). A co se týče stravování, tak těmto potravinám a nápojům se radši vyhýbejte – velkým obloukem!

Smažené pochoutky

Řízky, smažené sýry a kuřecí křidélka, karbanátky, cordon bleu a další. Sice chutnají skvěle, ale jsou plné trans tuků, které se odborně nazývají trans izomery mastných kyselin nebo trans-mastné kyseliny. Ty se považují za nejhorší druh tuku, který můžete do svého těla vůbec dostat. Zvyšují špatný cholesterol a také snižují ten dobrý. Ve výsledku přispívají k riziku srdečních chorob. Platí tedy, že čím více trans tuků sníte, tím větší je riziko onemocnění srdce a cév. Navíc je jejich konzumace spojena s břišním tukem (2).

Rafinované obiloviny

Rafinované nebo zpracované uhlohydráty se nejčastěji nacházejí v pečivu, včetně koláčů, sušenek, koblih a ano, dokonce i v bílém chlebu. Zrna se rafinují, když z nich výrobci potravin odstraní otruby a klíčky – mletím. Tento proces také dostane z obilí většinu živin a vlákniny, což potravinám prodlouží trvanlivost, pochopitelně, že na úkor důležitých živin i zdraví. Rafinované sacharidy vyměňte za ty celozrnné (2).

Alkohol všeho druhu

Sklenička k obědu, večer u televize a další krátce před spaním (na znamení vítězství, že další náročný den již skončil). Podobné dýchánky omezte, nebo si je nechte třeba jen na víkend. I když malé alkoholu podle vědců může být pro tělo přínosem (takové pivo třeba obsahuje více bílkovin a vitaminů B než víno), nadměrná spotřeba přispívá k břišnímu tuku, může způsobit zánět a negativně ovlivnit játra (2).

Sladké nápoje

Rafinované cukry, které se vyskytují především ve sladkém čaji, sodě a dalších nealkoholických nápojích slazených cukrem, také významně přispívají k tomu, že se vám pneumatika kolem břicha nebezpečně nafukuje. Pořád platí, že čistá voda je pro pitný režim nejlepší variantou (2).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23303913/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6893766/






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat