Nedovolte únavě zkazit váš den

22.08.2021 | Zdraví

Fyziologická únava je normální, přirozená výzva k odpočinku. Její patologická sestra je závažnější.

Únavě se lze bránit a úspěšně. Na druhou stranu – i únava může být příjemná.

Kde se bere únava?

Není podstatné, kterou z teorií vzniku únavy považujete za nejdůležitější. Zda ji budete chápat jako vysílení, jako signál v rámci obrany organismu před zhroucením nebo jistou otravu organismu nepatřičnými zplodinami vznikajícími v souvislosti s vyčerpáním. Jisté je, že únava souvisí nejen s fyziologickými, ale i psychologickými faktory. Dále pak se vším možným a nemožným. Od počasí, charakteru činnosti až ke společenskému ovzduší. Namátkou i kolektivní špatná nálada, málo slunce, globální oteplování připomínající pozdním nástupem jara spíše dobu ledovou, podněcuje ochuzení aktivity v důsledku jejího dlouhodobého vynakládání. To je jedna ze zhruba tisíce existujících definic únavy. Jisté je, že tu jde o pokles schopnosti k činnosti. Únavu může vyvolat jak náročná práce, tak náročné nicnedělání, i když jinak. Je typickým příznakem infekčních nemocí. Lze ji považovat za rodnou sestru deprese. Na druhé straně i únava může být příjemná, pokud ji prožíváme při odpočinku po zaslouženém úspěchu. Šalamounské je vymezení únavy coby jevu komplexní povahy s komplexními příčinami.

O jakou únavu jde

Fyziologická únava je ve své podstatě normální, přirozená výzva k odpočinku. Její patologická sestra je závažnější. Znamená podstatné vyčerpání, mnohdy souvisí jak s přepracováním, tak i s různými nemocemi snižujícími psychickou i fyzickou výkonnost. Chronická patologická únava je jak název říká dlouhodobá, devastující. Vede mimo jiné i k pocitům vyhoření. Prezentuje se snížením výkonu, ztrátou pocitu jistoty, vymizení pozitivní motivace, zvýšenou podrážděností nebo apatií.

Je třeba zbrzdit

Odolnost vůči únavě zvyšují a regeneraci usnadňují různá relaxační cvičení. Nejznámější je zřejmě autogenní trénink. Uvádí se, že několik minut tohoto cvičení může mít vliv srovnatelný s několika hodinami spánku. Co je ve škole nejkrásnější? Jak známo přestávky. Jde v rámci duševní práce o deset minut po každé hodině. V jejím rámci dělat něco jiného než předtím. Žít jinak máme i o dovolené. Alespoň dva týdny do roka. Ještě lépe 2 týdny v létě a týden v zimě. Není třeba vyhledávat luxusní letoviska. V okruhu pár kilometrů jsou u nás kdekoli přímo relaxační zóny. A není bylina, aby k něčemu nebyla. K našemu účelu se hodí namátkou heřmánek, meduňka, mateřídouška, kozlík, dobromysl. Do podobné řady patří i chmel. V našich podmínkách vyvolává asociaci především na pivo. Pokud se ovšem nepravidelně uspíte svými deseti kousky, můžete mít časem postaráno nejen o chronickou únavu, ale i o ztvrdnutí jater. Legendární hokejový trenér Ivan Hlinka ordinoval svým navýsost znaveným hráčům na noc jedno regenerační pivo.

Jak se vyhnout únavě

Staří Řekové se nemýlili, pokud tvrdili, že milosrdný Hypnos, bůh spánku, tiší jak bolest, tak i únavu. Optimální bývá mu holdovat v průměru kolem sedmi hodin. Plus minus hodina k tomu je na rozptyl. T. A. Edison, J. F. Kennedy i Napoleon Bonaparte a možná i vaše teta z otcovy strany jsou v tomto směru výjimky. Přespaní se cítili zhruba po pěti hodinách. Možná je to hodno obdivu, nikoli následování. Spánek před půlnocí je z hlediska načerpání sil hodnotnější než spánek po půlnoci. Samozřejmě zásadní je požadavek žít sám se sebou v míru. Respektovat i to, zda patřím mezi sovy, nebo mezi skřivany. První se probouzejí před polednem bez ohledu na to, kdy vstali. Pro druhé je desátá večerní půlnoc. Alkohol, nikotin, kofein a jiné životabudiče pomáhají krátkodobě. V nadměrném množství mohou podnítit únavu přímo smrtelnou. Úspěšná bývá i laická vodoléčba. Sprcha nemusí být zrovna ledová. Místo horké volíme ovšem raději vlažnou.

Vitaminy, ovoce, zdravá výživa, jsou opět jedním ze zdrojů zvýšené odolnosti proti únavě. K tomu přeladění individuální arteterapií – hudba, knihy, příjemné kulturní zážitky posilují psychickou kondici. Důležitostí je tedy je mít klid na duši. Pařeništěm, v němž se daří únavě až k totálnímu vyčerpání, je stav naučené bezmocnosti. V malém jej reprezentují katastrofické myšlenky. Vytvářejí začarovaný kruh chmurných předpovědí a záporných bilancí. Zvládat je pomáhá například stop technika. Existuje ale mnoho jiných metod, které nám s únavou pomůžou. Například Bensonova relaxace nebo tak zvané rychlé povzbuzení.

Mysleme tedy na to, že je třeba se vyhnout různým nakopáváčům, jako jsou energy drinky, povzbuzující tablety a několik hrnků kávy denně, když stačí ten správný režim, dostatek spánku, vyvážená strava, pohyb, pobyt na čerstvém vzduchu, doplnění dostatku vitaminů a minerálů a v neposlední řadě poslouchejme a naslouchejme sami sobě.

Zdroj:Johanka Mo, mayoclinic.org






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat