Správné držení těla je podstatou zdravého středu

09.08.2021 | Zdraví

Velké množství lidí se setkává s bolestmi způsobenými nesprávným držením těla. Často si ale ani neuvědomují, že právě držení těla je příčinou jejich bolestí. Přitom se s tímto problémem potýká velká část populace. Jak tedy správné držení těla vypadá a jak pracovat na jeho zlepšení?

Mnoho lidí je s bolestmi zad smířeno. Nehledají příčinu, kvůli které je záda bolí, a bolestí se zbavují odpočinkem či masážemi. Tato řešení jsou však jen krátkodobá. Při masáži dojde pouze k uvolnění svalů. Ty ale stále zůstávají zkrácené, nebo naopak oslabené, a bolesti se tak brzy vracejí. Přitom existuje řešení dlouhodobé, a tím je zlepšení držení těla.

Vše na svém místě

Svaly obvykle mívají své antagonisty (protichůdné svaly s opačnou funkcí) a jeden sval z této dvojice zpravidla bývá zatěžovaný více než ten druhý, čímž dochází k jeho zkrácení. To má za následek nevyvážený postoj a vznik disbalancí. Lepšího postoje tedy dosáhneme tím, že budeme protahovat zkrácený sval a častěji posilovat sval oslabený.

Pozice hlavy

Hlava by měla být spíše zasunutá dozadu. Nemělo by však přitom docházet k jejímu zaklánění, brada vždy svírá s krkem úhel 90 stupňů. Správné pozice hlavy dosáhneme klasickými cviky na protažení krčních svalů, tzn. klasickými úklony hlavy, rotací hlavy do stran nebo předklonem hlavy dopředu (snažíme se bradu tlačit k hrudníku).

Postavení ramen

Zkrácené prsní svaly a přední část deltového svalu zapříčiňují předsunutí ramen dopředu. Zkrácená horní část trapézového svalu pak způsobuje zvedání ramen. Výsledkem je nehezké zakulacení hrudní páteře (hyperkyfóza), které se v kombinaci s předsunutou hlavou nazývá horním zkříženým syndromem. Zmíněné svaly je tedy nutné protahovat. Oslabenými svaly, které je třeba v tomto případě naopak posilovat, jsou svaly zádové. Vyjma horní části trapézového svalu a svalů spodní části zad.

Mírně podsazená pánev

Mírné podsazení pánve, to znamená pánev, respektive boky dopředu, je dalším významným znakem správného držení těla. Bez správného cvičení mnohdy dochází k rozvinutí dolního zkříženého syndromu, prohnutí (hyperlordóza) v bederní páteři. Ta je dalším velmi častým problémem. Setkáváme se s ním zejména u žen. Tento kačeří postoj je způsoben zkrácenými svaly spodní části zad, zkrácenými ohybači kyčlí a naopak oslabenými břišními a hýžďovými svaly. Následkem jsou potom časté bolesti v oblasti beder. Právě bederní páteř je totiž v důsledku prohnutí nadměrně zatěžována. Je důležité zmínit, že lidé s dolním zkříženým syndromem by neměli provádět žádné cviky se zátěží vstoje, jako jsou např. mrtvé tahy, dřepy s činkou nebo i běžné cviky s činkami. Cvičit by měli spíše vsedě či vleže a hlavně se potom zaměřit na posílení břišních a hýžďových svalů.

Poloha nohou

Správně bychom měli stát s nohama na šířku pánve, abychom nepřetěžovali kyčelní klouby. Dalším důležitým bodem jsou mírně pokrčená kolena. Ve stoji by totiž nemělo docházet k úplnému propnutí nohou v kolenou, jelikož tak jsou přetěžovány kolenní klouby a vazy. Špičky nohou pak směřují dopředu, neměly by být vytáčeny do stran.

Zdraví na prvním místě

Hlavním cílem při cvičení bývá spíše hubnutí nebo nabírání svalů a držení těla již nebývá tolik bráno v potaz. Velmi často pak dochází k tomu, že si lidé tyto problémy nesprávným cvičením a ignorováním již rozvinutých disbalancí ještě zhoršují a zakládají si na vážnější zdravotní problémy v budoucnu.

Pokud tedy člověk nechce platit za osobního trenéra, určitě se vyplatí investovat čas do seznámení se se základy anatomie. Je to přece jenom pro naše zdraví. Navíc zlepšování držení těla poté můžete kombinovat s hubnutím či nabíráním.

Zdroj: Johanka Mo, ergonomictrends.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat