Chůze je skvělý zdravý trénink zcela zdarma

22.07.2022 | Zdraví

Konečně tady máme léto v plném proudu, to znamená, že nám počasí umožňuje dlouhé procházky. Chůze je jedním z nejoblíbenějších pohybů vůbec a není se čemu divit. Člověk si vlastně odpočine, vyčistí hlavu, protáhne ztuhlé nohy, udělá něco pro své zdraví a ještě se cítí plný energie.

Chůze a procházky jsou opravdu plnohodnotnou pohybovou aktivitou. Moc se o tom nemluví, protože se většina lidí zaměřuje hlavně na spalování kalorií, růst svalové hmoty, hubnutí, apod. Samozřejmě, že se při chůzi tolik nezapotíme, ale je pro naše tělo jeden z nejpřirozenějších pohybů napříč věkovými kategoriemi (1). Proč do svého tréninkového plánu nezařadit také tento aktivní odpočinek?

Chůze nemusí být jen procházkou

Pokud chceme být o něco aktivnější, nemusí to být jen procházka s pozorováním přírody. Chůzi můžeme upgradovat i na náročnější fyzickou aktivitu. Začít můžeme například se střídáním samotného tempa chůze, což snadno nahradí i takový intervalový trénink. Když se zaměříme na chůzi v terénu, ideálně přes nějaký kopeček, tak bude naše tělo nuceno měnit intenzitu fyzického výkonu. To už pak půjde doslova o trénink v přírodní posilovně a ještě třeba v rámci výletu. Nesmíme opomenout variantu rychlochůze. Není totiž nic jednoduššího, než prostě zrychlit. A že to dá někdy dost zabrat! Přejít můžeme až do úplného joggingu, což je takový vznešený název pro běhání ve velmi volném tempu. Také není nad to, když k sobě máme parťáka nebo si do sluchátek pustíme nějakou hudbu či podcast. Čas plyne rychleji a cesta nám doslova utíká před očima (2).

Navíc pokud si z procházky uděláme každodenní rutinu, dopřejeme svému zdraví, fyzické kondici a psychické pohodě skvělou dávku pohybové aktivity, která nám bude přinášet i pravidelnou dávku dobré nálady. K tomu můžeme během procházky objevovat krásná místa a zapomenutá zákoutí naší země (1).

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3282085/, (2) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat