Olivový olej pomáhá v prevenci rakoviny

26.01.2023 | Zdraví

Máte důvěru v olivový olej a používáte ho v kuchyni často? Jestli ne, tak byste měli. Tedy alespoň podle odborníků. Ti tvrdí, že díky obsažené kyselině olejové potlačuje vznik nádorů. Ale funguje i proti diabetu a migréně!

Olivový olej je v současnosti jednou z nejoblíbenějších potravin. Dopustit na něj nedají nejen kuchařky, které ho ocení při dochucování a přípravě nejrůznějších pokrmů, ale i odborníci. Ti se na základě mnoha studií domnívají, že snižuje hladinu cholesterolu, prospívá srdci a napomáhá trávení (1). Jenže tím seznam důvodů, proč ho konzumovat co možná nejčastěji, ještě nekončí. Nedávno se totiž ukázalo, že je také prevencí rakoviny!

Naděje, na kterou jsme dlouho čekali?

Závěry skotského výzkumu (2) provedeného na Edinburské univerzitě vzbuzují ve světě a hlavně v lékařské branži pořádný rozruch. A zřejmě se není čemu divit, neboť z nich vyplývá, že nejstarší olej v dějinách má kromě všech svých známých blahodárných pozitiv i schopnost potlačovat rozvoj nádorů. Jak je to možné? Celé tajemství tkví v jisté obsažené složce…

Zázračná přísada, od které si experti hodně slibují

Kyselina olejová (3). Říká vám tento pojem něco? Podle vědců z výše zmíněné univerzity je právě ona jakožto hlavní přísada „oliváče“ pomyslným superhrdinou dne. Nebo spíše roku? Tato unikátní látka prý potlačuje veškerou aktivitu určitých bílkovin, které výrazně zvyšují pravděpodobnost rakoviny. Specialisté však prostřednictvím své studie poukazují i na to, že kyselina olejová působí i proti všemožným zánětům, proto přispívá k ochraně před diabetem, depresemi, migrénou a chronickou únavou.

„Ačkoli ještě nemůžeme s jistotou tvrdit, že olivový olej jednoznačně předchází rakovině, naše poznatky (2) ukazují, že kyselina olejová do jisté míry podporuje produkci molekul potlačujících nádory. Je však třeba provést ještě další výzkumy, abychom mohli jasně určit souvislost mezi tímto olejem a lidským zdravím,“ připouští vedoucí výzkumný pracovník Gracjan Michlewski, jež působí na Edinburské univerzitě. Jste taky nesmírně zvědaví, co vědecké bádání v budoucnu přinese?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770785/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6357067/, (3) pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23278117/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat