Správné držení těla je podstatou zdraví

Pamatujete na okřikování rodičů „nehrb se“, „sedni si rovně“, „seď pořádně“? Každý rodič stejně jako učitel na základní škole okřikují dítka, aby držela narovnaná záda. Bohužel v dospělosti už nás nikdo neokřikuje a my se jen vesele hrbíme a choulíme skryti za monitorem počítačů. Správné držení těla, je ale mnohem důležitější, než si myslíte. Naše páteř je osou celého těla a právě od ní může pramenit celá řada problémů. Je načase napřímit záda.

Správné držení těla je způsob, jak udržet své tělo v kondici, hned z několika důvodů. Pronikněte do problematiky držení těla a uvidíte, jak se vám za pár dní změní život k lepšímu (1).

Dynamický a statický postoj

Většina z nás vypadne ze správného postoje například při dlouhodobém sezení u počítače, během takzvaného statického postoje. Ruku na srdce – opravdu sedíte v každé situaci jako pravítko? Většina z nás povolí záda a schoulí se do jakéhosi klubíčka a tím trpí celé naše tělo. Někteří z nás chybují i při dynamickém postoji, například při chůzi, i když je chůze považována za jeden z nejzdravějších a nám nejpřirozenějších pohybových aktivit, pokud se při ní hrbíme, spíše si zaděláváme na pěkný problém, než utužujeme své zdraví (1).

Při správném držení těla se budete cítit nejen sebevědoměji, ale posílíte i další oblasti svého zdraví. Tak třeba například…

Začnete správně dýchat

Tuhle zkušenost si můžete snadno a hned vyzkoušet, pokud sedíte na židli a jste schoulení do klubíčka (shrbená záda, brada dole, uvolněná bederní páteř), všimněte si, jak mělké je vaše dýchání, a tím dochází i k nedostatečnému okysličování organismu. Pokud se v zádech narovnáme, jako bychom se chtěli opřít o židli, zvedneme bradu, vzduch může proudit do našeho těla mnohem snadněji a vaše nádechy budou mnohem větší než doposud (2).

Zlepšíte si koncentraci

Shrbená záda jdou ruku v ruce s bolestí, špatně sesazené obratle mohou způsobovat různé bolesti páteře až po bolest hlavy. A kdo se dokáže plně soustředit, když jeho tělo bojuje s bolestí? Zároveň dostatečné okysličování, podporuje mozkové funkce, právě tento orgán potřebuje nejvíce kyslíku, aby mohl podávat ty nejlepší výkony (2).

Nebudete ve stresu

Pokud vaše tělo zažívá stálý tlak fyzického stresu a napětí, a to i v malém množství, může způsobit nadměrné uvolňování stresových hormonů do těla, které mohou snadno změnit vaši náladu a míru úzkosti (2).

Prevence artritidy a osteoporózy

Pokud jste zvyklí se jen hrbit a nedbáte na správné držení těla, je u vás vyšší pravděpodobnost vzniku artritidy a osteoporózy. Páteř je zkrátka centrum našeho organismu a měli bychom o ni neustále pečovat (3).

Zlepšíte si sebevědomí

Ten kdo se choulí v koutě, jistě nikdy nebude lev salonů, ale pokud budete dbát na správné držení těla, už jen svým vzpřímeným postojem se vztyčenou bradou uděláte silný dojem. A projeví se to i na vašem sebevědomí, i tato malé změna dokáže zázraky 3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6166197/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5889545/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4499985/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat