Na hleny vyzkoušejte místo léků slanou vodu a med

Hlen je obvykle spojen s kašlem a nachlazením, potažmo podrážděním nebo infekcí dýchacích cest. Zatímco jedni jeho přítomnost příliš neřeší, druzí se doslova popadají za hlavu. Pokud k nim patříte, zkuste přírodní metody!

Přítomnost hlenu představuje několik doprovodných příznaků. Většinou se dostavuje kašel, únava, zimnice, pocení, bolesti hlavy či svalové bolesti, nevolnost, ztráta chuti k jídlu, výtok z nosu, kýchání, otoky, sucho v krku či zvětšené mandle. Pokud jde o barvu hlenu, tak ten může být zelený nebo žlutý – záleží na typu nezvaného mikroorganismu (1).

Zatímco lékaři v souvislosti s tím stavem často předepisují antibiotika a protizánětlivá činidla, ve skutečnosti mohou pomoci babské rady a osvědčené recepty. Takže, jak si od hlenu pomoci?

Pára a slaná voda

Inhalace páry je jedním nejlepších a nejjednodušších způsobů, jak odstranit hlen ze systému. V podstatě pomáhá udržovat hlen v kapalné formě, čím se ho člověk snadněji zbaví. Stačí pobýt v zapařené koupelně dvakrát denně, a to aspoň 10 minut. Nebo se naklonit nad lavor s horkou vodou a přikrýt hlavu ručníkem (2).

Velmi se osvědčuje i kloktadlo s teplou slanou vodou, která uklidňuje krk. Tento tip pomáhá bojovat s bakteriemi, které mohou způsobovat infekci, a zároveň snižuje tvorbu hlenu. Jediné, co musíte udělat, je rozpustit jednu čtvrtinu lžičky soli ve sklenici teplé vody – a kloktat. Ideálně několikrát denně (2).

Zázvor a med

Konzumace zázvoru a medu také pomáhá zmírnit hlen. A není divu. Zázvor snižuje příznaky kašle a nachlazení a uklidňuje dýchací systém. 100 gramů čerstvého kořene se nastrouhá bez přidání vody. Místo ní se zázvor spáruje se 2 polévkovými lžícemi surového medu. Směs se následně zahřeje v mikrovlnné troubě po dobu 15 sekund. A dávkování? 2 polévkové lžíce medicíny dvakrát denně po dobu tří dnů (2).

Nastavení polštáře

Dalším prostředkem pro léčbu hlenu je úprava polštářů. Spánek a odpočinek je životně důležitý pro boj s kašlem a nachlazením, a konkrétně vypodložená hlava pomáhá postiženému snadněji dýchat. Proto mějte hlavu co nejvýše a za sebe si dejte jeden či dva polštáře navíc. A buďte trpěliví (2). Hlen je výsledkem produkce sliznice sekundárně k infekci, podráždění a zánětu dýchacích cest a může ovlivnit dýchání a okysličování pacienta. Pokud nezmizí ani za pár dnů a doprovází ho horečka, může tento stav vyžadovat lékařskou konzultaci (1).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8505958/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9332438/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat