Ovoce a zelenina s velice nízkým obsahem cukru

24.04.2024 | Výživa

A zase ten zatracovaný cukr. Je všude a snad ve všem. Ale někde ho přece jenom méně. Které druhy zeleniny a ovoce patří k těm s nejnižším obsahem cukru?

Hlávkový salát

Hlávkový salát je obzvláště zdravý pro posílení imunity, protože je bohatým zdrojem folátu, manganu a železa. Také obsahuje vitaminy skupiny B a vitaminy A, C, D, E a K. V 100 gramech salátu je asi 0,8 g cukru, což je v porovnání s pečivem dvacetkrát menší množství.

Chřest

Chřest byl používán v mnoha kulturách k léčbě různých nemocí. Jeho charakteristika? Nulový tuk a prakticky žádný cukr. Navíc je plný důležitých živin, které jsou pro tělo velmi prospěšné. Sluší se také uvést, že působí jako diuretikum a „urychlovač“ metabolismu. Jinak je domovinou pro vitaminy A, C, E, K, B6 a minerály, jako je železo, měď, folát. Najdete v něm i bílkoviny.

Brokolice

I brokolice je prakticky bez tuku a cukru. S každou porcí svůj organismus obohatíte o vitaminy A, C, D, E, K, dietní vlákninu, vápník a další živiny včetně železa, fosforu, zinku a draslíku. Brokolice také obsahuje jeden z nejsilnějších antioxidantů a její zdravotní přínosy zahrnují léčbu kožních problémů.

Růžičková kapusta

Růžičková kapusta se používá v mnoha salátových receptech a je jednou z nejzdravějších možností, které můžete zvážit, pokud chcete příjem cukru omezit. Růžičková kapusta má také anti-karcinogenní vlastnosti, které z ní činí prostředek proti rakovině.

Zelí

Ano, i zelí symbolizuje mnoho živin a zdravotních předností. Je bohaté na vitaminy A, C, D, E a K. Mimo jiné se může pochlubit i minerály, konkrétně vápníkem, železem, hořčíkem, zinkem a sodíkem. A profil cukru a tuku je velmi příznivý, stejně jako u rajčat či červené řepy.

Červený grapefruit

Grapefruit je jedním z nejúčinnějších léků na kašel a nachlazení. Zároveň se jedná o další potravinu s nulovým obsahem tuku. Jeho účinné látky snižují obsah cukru v krvi, proto jej odborníci diabetikům doporučují jednou denně.

Avokádo

Avokádo je další z potravin s nízkým obsahem cukru a tuku. Pochlubit se může i dietní vlákninou, minerály, jako je draslík a měď, a základními vitaminy E, A, K, B6 a C. Nechutná-li vám, můžete si ještě dopřát vodní meloun, jablka, papáju, broskve, meruňky či borůvky.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3649719/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat