Hubnutí může mít i nešťastný konec

23.04.2024 | Hubnutí

Snaha o štíhlost vede přes mnohá úskalí. Dokáže vám zničit vztah, dovést vás do hluboké deprese, a ještě narušit produkci neurotransmiterů v mozku.

Moderní kritéria krásy jsou hodně přísná. Jejich všudypřítomné jasné poselství nás přivádí k myšlence, že díky štíhlejším křivkám a menší velikosti kalhot budeme sebevědomější, atraktivnější, šťastnější a ve všech směrech spokojenější. Takhle to být ale vůbec nemusí. Dieta mívá i své temné stránky a někdy život doslova ničí.

Pár příkladů za všechny

Třeba americká studie (1) z roku 2013 prokázala, že když jeden z partnerů výrazně zhubne, vztah tím může značně utrpět, dokonce hned dvakrát. Nejenže ztráta hmotnosti jednoho způsobuje žárlivost a nejistotu druhého. Pokud se partnerské wellness cíle neshodují, dietář bývá frustrovaný a cítí ze strany protějšku nedostatek podpory. Poznatky dalšího výzkumu (2) zase upozorňují na vysoké riziko duševních potíží. Odhalily totiž, že jedinci, kteří během čtyř let ztratí 5 procent své tělesné hmotnosti, vykazují větší náchylnost k depresím.

Všechno je v hlavě

„Snaha o hubnutí někdy bývá škodlivější než samotná nadváha,“ myslí si americká registrovaná nutriční terapeutka Linda Bacon, která píše knihy o zdravém stravování a zároveň působí na Kalifornské univerzitě (3). Jak navíc podotýká americká klinická psycholožka Kelsey Latimer, mozek není v redukčním režimu tak docela v bezpečí.

„Pouhé zaměření se na štíhlost narušuje naši pohodu. V psychologické úrovni existuje určitý pocit úspěchu, když vidíme, že číslo na váze klesá. Bohužel nám nikdo neříká, co dělat, když to přestane, což může vytvořit začarovaný kruh úzkostí,“ vysvětluje tato odbornice s tím, že dieta ke všemu omezuje produkci neurotransmiterů ovlivňujících náladu. Pro některé se dle jejích slov stává doslova posedlostí, která narušuje osobní i psychické zdraví. Pořád si myslíte, že být štíhlý rovná se být šťastný?

Zdroje: (1) www.news.ncsu.edu/2013/10/wms-romo-weight-2013/, (2) www.businessinsider.com/heres-what-they-dont-tell-you-about-losing-weight-2016-12, (3) www.healthline.com/health/losing-weight-and-relationships






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat