V průběhu nemoci si odepřete některé potraviny

06.01.2023 | Zdraví

O tom, že jídlo má na uzdravování značný vliv, dnes už nejspíš nikdo nepochybuje. Ovšem věděli jste, že některé pokrmy mohou zhoršit proces uzdravení třeba i u běžného nachlazení nebo chřipky?

Čemu se vyhýbat, když se chcete brzy uzdravit?

Chipsy, křupky, topinky, toasty…

Kdy si je odepřít: Pokud vás bolí v krku nebo při kašli.

Proč: Jakékoli křupavé dobroty působí na váš podrážděný krk jako smirkový papír – při jejich konzumaci může dojít k mechanickému poškození již tak zanícených tkání, čímž se prodlouží doba uzdravení.

Tučné pokrmy

Kdy si je odepřít: Při zažívacích obtížích.

Proč: Smažené dobroty, knedlo-vepřo, ovar… Tyto a další dobroty ze svého jídelníčku zcela vyřaďte, pokud vás trápí zažívací potíže. Mohou zhoršovat průjmy, přispívat ke zvracení, ale také vyvolat nepříjemný reflux (lidově známý jako pálení žáhy).

Ostré koření

Kdy si ho odepřít: Když máte rýmu, ale také při podrážděném žaludku.

Proč: Chilli nebo zázvor jsou sice prospěšná koření, ale pokud se vám spustí rýma, raději s nimi vyčkejte. Především chilli vám totiž díky kapsaicinu zaručí tekoucí nos (na druhou stranu, pokud potřebujete, aby se vám rýma spustila, a nevadí vám, že strávíte celý den s horou kapesníků, pak jsou ostrá jídla tím pravým). Při podrážděném žaludku se vyhýbejte kořeněným, pálivým pokrmům obecně, mohly by váš stav ještě zhoršit.

Sladkosti

Kdy si je odepřít: V podstatě při jakýchkoli obtížích, především ale při střevních problémech.

Proč: Nepřítelem číslo jedna je v těchto situacích vysoký obsah cukru, který může dočasně snížit schopnost vašich bílých krvinek bojovat s nepřátelskými bakteriemi – a tak svému imunitnímu systému proces uzdravování ztížíte. Při střevních obtížích může cukr ještě více podpořit průjmy či zvracení.

Káva

Kdy si ji odepřít: Prakticky při jakémkoli onemocnění, ale především při horečkách, podrážděné žaludku a střevních obtížích.

Proč: Kofein v kávě působí jako diuretikum (a tedy odvodňuje), a tak může přispívat k dehydrataci organismu, což je to poslední, co při jakémkoli onemocnění chcete. Zvláště pak trpíte-li průjmem (nebo zvracíte-li), který je sám o sobě pro hydrataci těla výzvou, protože při něm dochází k vysoké ztrátě tekutin. To samé platí i pro horečnaté stavy. U lidí s citlivějším žaludkem by káva mohla tento orgán ještě více podráždit.

Pomerančový džus

Kdy si ho odepřít: Při kašli či bolavém krku.

Proč: Ačkoli se chladný pomerančový džus jeví jako skvělý prostředek pro úlevu při zmíněných obtížích (navíc obsahuje spoustu vitaminu C), problém spočívá v jeho kyselosti. Kyselina citronová totiž může už tak zanícený krk ještě více podráždit, přispět k jeho bolestivosti a zpomalit proces hojení.

Alkohol

Kdy si ho odepřít: Při jakémkoli onemocnění, včetně střevních obtíží.

Proč: Zapomeňte na rady typu „když si dáš panáka, bude ti líp“. Opak je pravdou! Alkohol naše tělo silně dehydratuje, navíc zatěžuje játra a zažívání, takže může přispět k průjmům a zvracení. Velkou chybou je také pít alkoholické nápoje při horečnatých stavech, chřipce nebo nachlazení.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7696881/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat