Špagety bolognese milují asi všichni! Jejich příprava je jednoduchá a chutnají skvěle. Ale víte, jak se vlastně dělají správně?
Hledáte originální recept na špagety bolognese a místo toho jste těch zaručeně pravých našli už desítky? Že existuje jen jeden „originál bolognese“, je nesmysl. Stejně jako u všech jiných tradičních jídel, jsou miliony variant a jako vždy najdete mnoho zdrojů, které jsou právě založené na tom, že jejich verze je ta jediná pravá. Ve skutečnosti existují jen některé přísady, které patří k základu – a zbytek si můžete upravit, vyměnit nebo úplně vynechat.
Špagety, tagliatelle, nebo lasagne?
To je vlastně úplně jedno. Zpravidla se „Pasta alla Bolognese“ připravuje z vaječných těstovin, a jaký mají tvar se liší region od regionu. A samozřejmě je tato super oblíbená omáčka i perfektním základem pro výtečné lasagne – nebo timballo, variantu, při které jsou listy lasagní nahrazeny vaječnou omeletou…
Jaký je tedy originální (jeden z mnoha) recept na špagety bolognese?
Špagety bolognese
Suroviny pro 8 osob
1 kg míchaného mletého masa
olej
velkou cibuli
6 stonků řapíkatého celeru
3 mrkve
200 ml vařící vody
4–5 bobkových listů
250 ml suchého červeného vína
asi 1,5 rajčatového pyré
sůl a pepř
Postup
1 Nejdříve si připravte všechny suroviny – takže cibuli a mrkev oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Z řapíkatého celeru otrhejte lístky, lehce ho seřízněte na obou koncích a pečlivě omyjte. Pak ho nakrájejte na tenké plátky.
2 Ve velké pánvi nebo hrnci na polévku rozehřejte olej a mleté maso v něm osmažte dohněda. Potom ho dejte bokem, dokud ho nebudete zase potřebovat. Do pánve přidejte zase trochu oleje a zprudka orestujte zeleninu a cibuli. Přidejte vařící vodu, osolte, snižte plamen na nejmenší a přikrytou zeleninu takto asi 15 minut povařte.
3 Pokličku sundejte a zvyšte plamen. Přidejte mleté maso, nechte provařit a přidejte mleté maso. Povařte další asi dvě minuty a přidejte rajčatové pyré a bobkový list. Nakonec všechno povařte na mírném ohni asi 2 hodiny.
4 Pokud chcete mít bolognskou omáčku opravdu perfektní, nechte ji přes noc pod pokličkou odpočívat a druhý den asi ještě hodinu povařte na nízký plamen.
5 Před podáváním vyndejte bobkový list.
A pozor! V Itálii se tradičně k žádnému jídlu, které obsahuje maso, už nepodává sýr, takže na parmazán zapomeňte.
Zdroj: www.culinaryginger.com/traditional-bolognese-sauce/, názor autora