Zdravější alternativa rýžových chlebíčků

Pokud jste někdy drželi nízkotučnou dietu nebo jinou dietu, která upřednostňovala co největší snížení kalorií, pak je velká šance, že se rýžové chlebíčky dostaly na váš jídelníček. Ale jsou pro vás rýžové koláčky skutečně dobré?

Stejně jako mnoho jiných balených občerstvení má konzumace rýžových chlebíčků své výhody a nevýhody. Jsou například super pohodlné, obvykle bez lepku a jsou dobrou náhražkou kaloričtějších potravin, jako je chléb – ale také většinou postrádají živiny a mají relativně vysoký obsah „prázdných“ sacharidů.

Co jsou rýžové chlebíčky

Z čeho přesně jsou rýžové chlebíčky? Většina rýžových chlebíčků se vyrábí z pufované rýže a/nebo rýžové mouky, včetně druhů vyrobených z bílé rýže, hnědé rýže nebo jiných druhů.

Rýže je stlačená, aby vytvořila tenký „chlebíček“, který je spíše jako křupavý, vzdušný cracker.

Různé druhy rýžových chlebíčků jsou populární po celém světě, zejména v Indii a asijských zemích – jako je Kambodža, Indonésie, Korea, Japonsko a Čína – kde se rýže jí téměř ke každému jídlu. V USA se rýžové chlebíčky objevily už v 80. letech 20. stoeltí, kdy byly poprvé inzerovány jako perfektní nízkokalorická svačina s želé, tvarohem, ovocem a dalšími polevami.

Jsou ale rýžové chlebíčky zdravé? Jako vše – i tento pokrm má své klady a zápory. Tady jsou klady:

Bezlepková a nízkokalorická alternativa k chlebu

Pokud držíte dietu s nízkým obsahem sacharidů nebo prostě chcete mít svůj příjem kalorií a sacharidů pod kontrolou, rýžové chlebíčky mohou být dobrou náhradou jiných sacharidů.

Vzhledem k tomu, že obsahují více vzduchu z pufované rýže a nejsou vyrobeny z energeticky bohaté mouky, mají tendenci mít nižší obsah sacharidů a kalorií než jiné občerstvení a podobné přísady. Je možné, že dokážou uspokojit vaši touhu po sacharidech, aniž by do vaší stravy přidali spoustu nežádoucích kalorií.

Další výhodou je, že jsou přirozeně bezlepkové (pokud nejsou vyrobeny z pšeničné, žitné nebo ječné mouky), protože rýže není zrno obsahující lepek.

Může poskytovat celá zrna

Ve srovnání s jinými druhy celozrnných sušenek nebo křupavých chlebů mají rýžové chlebíčky obvykle nižší obsah vlákniny. Pokud však sníte několik z nich, zvláště pokud jsou vyrobeny z celých zrn, jako je hnědá rýže a semena, mohou stále poskytovat určitou vlákninu, která přispívá k vašim každodenním potřebám.

Celozrnné rýžové koláčky vám také dodají malé až střední množství určitých základních živin, jako je mangan, vitaminy B, které podporují zdravou hladinu energie, udržení normální hladiny cukru v krvi, zdraví kostí a přispívají k silnému imunitnímu systému.

Pohodlné a všestranné

Protože samy o sobě nemají moc chuti, pokud neobsahují přidané přísady, jsou rýžové chlebíčky všestranné a lze je použít v různých receptech, sladkých i slaných. Můžete je doplnit například avokádem a kořením na bagety nebo nakrájenými jablky s arašídovým máslem.

Také nevyžadují vaření, jsou levné, skladné a nepotřebují chladit, takže je lze snadno vzít na cesty.

A teď pár negativ:

Vysoký obsah sacharidů/skóre vysokého glykemického indexu

Rýžové chlebíčky většinou obsahují sacharidy, nejčastěji ze zpracované bílé rýže, která je většinou považována za zdroj „prázdných kalorií“. Zatímco jeden nebo dva chlebíčky vaši stravu příliš vysokým množstvím sacharidů neovlivní, jíst jich více už může, zvláště pokud si vyberete slazený rýžový chlebíček, který je vyroben s přidaným cukrem.

Stejně jako u jakéhokoli jiného jídla nakonec vše závisí na tom, kolik jich sníte a jak se hodí do zbytku vašeho jídelníčku. Rýžové chlebíčky jsou zdrojem sacharidů, které mohou pomoci při budování svalů, pokud je podpoříte cvičením.

Možnosti zdravějšího občerstvení

Rýžové chlebíčky nemusejí být tou nejhorší variantou občerstvení – zvláště pokud jsou vyrobené z celozrnné rýže a dalších ingrediencí bohatých na živiny, jako jsou zrna a semena – ale také nemusejí být nutně nejlepší. Mezi další zdravé svačiny, které pravděpodobně více zasytí a celkově přispějí více živinami do vaší stravy, patří zdravé smoothie s proteinovým práškem, vejce natvrdo, mandle s nakrájeným jablkem, hummus se zeleninou, nakrájený uzený losos s okurkami a smetanovým sýrem nebo třeba tuňákový salát s plátky celeru.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat